Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regeringen vill göra Europa eko-effektivt

Publicerad: 29 Juni 2009, 16:18

Här är rapporten som ska hjälpa Regeringen göra Europa ekoeffektivt.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEuMaud Olofsson

Den färska SEI-rapporten "A european Eco-efficient Economy" visar på hur klimatkris, lågkonjunkturen och den ökad efterfrågan på naturresurser kan hanteras med ett samlat grepp.. I praktiken innebär detta att öka fokus energieffektivisering, fjärrvärme, biobränslen, förnybar el, hållbara städer, et cetera.

– Sverige kan föregå
med gott exempel genom att visa hur klimatutmaningen kan förenas med insatser för att stärka ekonomin. Under ordförandeskapet ska vi lyfta EU:s möjligheter för jobb och tillväxt genom satsningar på energieffektivitet, förnybara resurser och återvinning. Detta är centralt för att nå EU:s klimat- och energimål till 2020, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Huvudförfattaren, Måns Nilsson på Stockholm Environmnet Institute, kommenterar rapporten med följande:

”Vi har tagit fram en rapport
som handlar om hur man möter klimat- och energiresursutmaningarna från europeiskt håll  – samtidigt som man värnar om välfärd, industrins framlevnad, konkurrenskraft och framväxt av nya företag.”

Näringsminister Maud Olofsson
säger följande om rapporten som ligger till grund för diskussioner under bland annat energi- och miljöministrarnas informella ministerrådsmöte i Åre den 23-25 juli.

– Omställningen till en eko-effektiv
ekonomi innebär en möjlighet för Europa att gemensamt möta rådande klimat- och finanskris samtidigt som vi genom nya innovationer skapar gröna jobb, konkurrenskraft och framtidstro. Rapporten ger oss en gemensam utgångspunkt i diskussionerna om hur Europa kan förverkliga denna vision, säger näringsminister Maud Olofsson.

Rapporten presenteras i Almedalen på tisdag kl 10.15 på Stora scenen i Miljöaktuellt Arena.

Du kan också se presentationen och diskussionen live här

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.