Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regeringen vill ha raka rör för vindkraften

Publicerad: 12 Februari 2009, 11:32

Bygglov? Behövs inte. Detaljplan? Äsch då. Nu vill regeringen få fart på vindkraftsetableringarna.


Ämnen i artikeln:

MiljöteknikVindkraft

Regeringen lägger i dag fram förslag för att underlätta utbyggnaden av vindkraft. De största förändringarna är att kraven på detaljplan och bygglov skrotas. När ett vindkraftverk fått tillstånd enligt miljöbalken ska det bara vara att tuta och köra.

– Vindkraften har byggts ut i snigelfart i Sverige. Regeringens ambitiösa mål om att hälften av energin ska vara förnybar till år 2020 och tiodubbla utbyggnaden av vindkraft kräver enklare tillståndsgivning. Nu tar vi bort stoppklossarna i handläggningen, främst genom att slopa den så kallade dubbelprövningen av vindkraftsärenden. säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Den dubbla prövningen har inneburit att ett vindkraftsprojekt kunnat bli föremål för två parallella processer i plan- och bygglagen respektive miljöbalken. Följden har givit möjligheter att överklaga olika beslut vid olika tidpunkter, något som i praktiken gått att stoppa etableringar under många år.

– Vi har den längsta ärendehanteringen i Europa, säger Mattias Johansson, pressekreterare hos Andreas Carlgren.

En samlad prövning av samtliga aspekter ska enligt förslaget istället ske vid miljötillståndsprövningen. Men helt fritt fram blir det inte. Detaljplan ska fortfarande krävs när det gäller vindkraft i områden där det anses råda stor efterfrågan på mark för bebyggelse eller anläggningar.

Pågående processer ska inte påverkas om riksdagen beslutar sig för förändringarna.

– Det här gäller från att de här ändringarna träder i kraft, det är inte retroaktivt säger Mattias Johannson.

Kommunernas medbestämmande löser regeringen genom att kommunfullmäktiges godkännande krävs för större projekt som tillståndsprövas enligt miljöbalken. Förslagen skickas nu på lagrådsremiss och en proposition väntas till våren.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.