fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen vill se långsammare utfasning av gratis utsläppsrätter

Publicerad: 17 juni 2022, 09:14

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (t.h.) är ansvarigt statsråd för bland annat den föreslagna reformen av EU:s utsläppshandelssystem ETS. Bilden är ett montage. Foto: Henrik Montgomery (TT)/ Lars Schröder (TT)

Regeringen avser att verka för en långsammare utfasning av den fria tilldelningen av utsläppsrätter. Detta när EU-länderna sammanträder för att anta ministerrådets ståndpunkt till förslagen i ”Fit for 55”-paketet.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEU-ETSRegeringen

JF


Den 28 juni träffas de berörda statsråden från EU:s medlemsländer för att diskutera och anta ministerrådets position till de lagförslag som ingår i kommissionens klimatpaket ”Fit for 55”. 

Läs mer: Översyn av EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS)

Nu har regeringen publicerat sina förslag till Sveriges ståndpunkt i frågorna. Vad gäller det kanske mest betydelsefulla inslaget i paketet, reformen av EU:s utsläppshandelssystem ETS, anser regeringen att det är centralt att en skärpning genomförs så snart som möjligt.

Detta för att ”säkerställa att systemet bidrar till uppfyllelse av EU:s nya klimatmål”, lyder förklaringen. 

Samtidigt kommer regeringen att verka för en långsammare utfasning av den fria tilldelningen av utsläppsrätter för sektorer som omfattas av förslaget om klimattullar (CBAM), formellt kallad gränsjusteringsmekanismen. 

Läs mer: Klimattullar på varor som importeras till EU (CBAM)

Anledningen till det är att skyddet mot koldioxidläckage, när den fria tilldelningen fasas ut till förmån för klimattullarna, måste stärkas, enligt regeringen. 

Klimattullarna syftar till att komplettera ETS-systemet och undvika koldioxidläckage. Det innebär att varor som importeras till EU beläggs med en klimatavgift. 

Kommissionen föreslår att klimattullarna ska vara fullt implementerad för alla ETS-sektorer år 2035 när den fria tilldelningen av utsläppsrätter avvecklats.

Bland andra ”Fit for 55”-förslag som medlemsländernas statsråd kommer att diskutera återfinns exempelvis det om utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning och skogsbruk, LULUCF.

Läs den kommenterade dagordningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev