Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen vill slopa koldioxidskatt

Publicerad: 24 september 2012, 04:11

Regeringen kör över Naturvårdsverket och föreslår att skatten slopas redan nästa år.


Det har riktats kritik mot koldioxidskatt för kraftvärme i industrin och det har pratats om dubbelbeskattning. Regeringen har därför varit ivriga på att få bort akstten. Medan Naturvårdsverket i ett remissyttrande anser att regeringen är för ivriga och ett slopande av skatten redan nästa år är dålig timing. Det rapporterar SR Ekot.
– Vi instämmer i principen att ta bort koldioxidskatt från kraftvärmeanläggningar som ingår i utsläppshandeln, men vi är kritiska till timingen och menar att man kan invänta och se om EU kommer att skärpa handelssystemet först, säger handläggaren Tea Alopaeus till SR Ekot.

Kritiken om dubbelbeskattning bygger på det faktum att industrin idag dels betalar för avgifterna i EU:s handel med utsläppsrätter, dels betalar koldioxidskatt för sin kraftvärme. Förra året sänktes därför den här skatten. I årets budgetproposition föreslår regeringen att skatten slopas helt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News