Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen vill stoppa vinstfesten för kraftbolagen

Publicerad: 6 mars 2006, 11:01

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin är djupt oroad över koncentrationen på elmarknaden i Norden. Regeringen kommer att vidta åtgärder för att skärpa konkurrensen och underlätta för nya aktörer på marknaden. – Vi måste naturligtvis reagera mot de stora inkomstöverföringarna från kunderna till kraftföretagen som skett genom de senaste årens prishöjningar, säger Mona Sahlin.


Mona Sahlin fick idag ta emot utredningar från Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten om konkurrensläget på elmarknaden.

Utredningarna visar att konkurrensen på den svenska och nordiska elmarknaden i ett europeiskt perspektiv är god, men att den kan och bör förbättras.

En rapport från EU-kommissionen nyligen pekade på att konkurrensen på EU:s energimarknader fungerar dåligt

– Elpriserna är höga och kännbara för konsumenterna – och en förutsättning för rättvis prissättning är att konkurrensen fungerar, säger Mona Sahlin. Rapporterna jag fått idag visar att den ökade koncentrationen på den nordiska marknaden genom fusioner och uppköp nu har nått en sådan nivå att den inte längre är oproblematisk.

Sahlins bedömning är att det finns flera åtgärder att gå vidare med. Tillsynen av elmarknaden kan förbättras, även av Nord Pool. Bättre övervakning behövs för att minska risken för manipulationer och intressekonflikter. Men ministern vill också ha in fler aktörer på marknaden, kanske genom snabbare, effektivare och tydlig tillståndsprocess.

– I rapporterna påpekas att nya kontraktsformer kan behöva utvecklas som underlättar industrikunders möjlighet att reagera på kortsiktiga prisändringar. Frågan om industrikontraktens utformning är viktig. Myndigheter tar också upp att många privatkunder har tillsvidareavtal med dåliga villkor. Vi ska nu se över om avtalsformen tillsvidareavtal på sikt bör begränsas, säger Mona Sahlin.

För att minska inkomstöverföringen från kunder till kraftbolag pekar Energimarknadsinspektion på en sänkning av elanvändarnas elskatter och en höjd beskattning av befintlig kärnkraft och vattenkraft.

– Jag kommer att analysera detta, säger Mona Sahlin.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.