Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen vill utbilda maskinförare i eco-driving

Publicerad: 12 juni 2009, 05:17

De stora dieseldrivna maskinerna inom byggbranschen samt jord- och skogsbruket kan stå för 4 procent av de svenska koldioxidutsläppen. Regeringen har nu gett Vägverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen i uppdrag att skapa en handlingsplan för att främja en mer sparsam körning bland maskinförarna.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonJordbruksverketSkogsstyrelsenVägverket

Regeringen vill få sveriges maskinförare inom bygg- och anläggningsbranschen samt jord- och skogsbruket att köra  mer bränslesnålt. Därför har de gett Vägverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan
– Genom ett mer energieffektivt körsätt och bättre underhåll av motorer finns det en potential att minska bränsleförbrukningen med uppemot 20 procent, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 1 mars 2010.
– Utsläppen av koldioxid från större dieseldrivna arbetsmaskiner står för drygt fyra procent av de svenska utsläppen. Det här uppdraget blir därför ett betydelsefullt bidrag till att nå uppsatta klimatmål samtidigt som företagen kan spara pengar genom lägre energikostnader, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.