Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Regeringens ambition om ökad återvinning kräver mer samarbete – inte mindre”

Publicerad: 1 Mars 2016, 10:59

DEBATT Näringslivets representanter vill ha mer ansvar, det skriver vd:ar och koncernchefer från sju bolag tillsammans med Bo Lundquist, styrelseordförande i Förpacknings- och tidningsinsamlingen.


image1

Bo Lundquist, FTI

Flera kommunala företrädare har under senare tid hävdat i debatten att nya återvinningsmål kräver att kommunerna ges ansvar för förpacknings- och tidningsinsamling. Vi ser istället att mer samarbete är vägen till nödvändig långsiktighet och ökad återvinning, bättre service och cirkulär ekonomi.

Vi vill bygga på framgångarna med överträffade mål och fungerande värdekedjor från design till insamling och återvinning av förpackningar och tidningar. Vi har en vision om minskad resursförbrukning och ökad återvinning. Låt oss göra den gemensam!

När de berättar om sina ambitioner för en utvecklad insamling och återvinning ser vi en möjlighet att gemensamt ta nästa steg, att utveckla och inte avveckla dagens förpacknings- och tidningsinsamling. Med lokalt engagemang kan platser för återvinningsstationer förbättras, områden för fastighetsnära insamling prioriteras, dialogen med hushållen förstärkas och nya innovativa lösningar testas för att stimulera ökad återvinning. En gemensam handlingsplan är möjlig utan ytterligare rader av fruktlösa utredningar, komplicerade lagstiftningsändringar och finansieringsmodeller, beskuret producentansvar och försvagning av nationella mål.

Vi representanter för näringslivet vill ha mer ansvar, inte mindre. Är målen den centrala frågan så bör regeringen i stället för att frånta oss vårt ansvar införa en kontrollstation 2018 där vårt arbete mot de nya målen utvärderas innan förändringar övervägs. Att som i dag överträffa regeringens mål borde rimligen ge fortsatt förtroende.

Utvecklingen pågår och i dag har vi ett förstärkt samarbete med 71 av landets kommuner som representerar över en tredjedel av alla hushåll. Vi har nästan 6 000 återvinningsstationer, delfinansierar i dag tillgång till fastighetsnära insamling för 1,4 miljoner hushåll och över 90 procent av hushållen är nöjda med dagens system. Endast fyra procent av 150 intervjuade kommunala chefer anser att dagens system fungerar dåligt i en undersökning vi låtit göra.

För att ta nästa steg i dialogen med Sveriges kommuner har möten genomförts från norr till söder och en blandning av representanter, politiker och tjänstemän från 130 kommuner deltog. Vi har utvärderat pilotsatsningar och diskuterar nya. Vårt mål är att i dialog med Sveriges kommuner och landsting, SKL, utveckla och fördjupa dagens samverkansavtal och nå överenskommelse med fler kommuner som dessutom kan möjliggöra en politisk samsyn nationellt.

Vi är övertygade om att grunden för utvecklat system är helhetsansvaret i hela värdekedjan, från vagga till grav. De ökade kostnader regeringens utredare förutser riskerar att missgynna återvunna material och motverka politiken för cirkulär ekonomi.

Kommunikation med hushållen är ett exempel där vi sätter återvinningsmålen i centrum och ser bortom det kommunala ansvaret i frågan. För oss är det viktigt att kommunicera till våra konsumenter om det ansvar vi tar och hur våra produkter ska återvinnas. Därför har vi, både gemensamt och som enskilda företag, aktivt kommunicerat återvinningsfrågor till hushållen och därmed höjt såväl plast- som pappersåtervinningen.

För de flesta är ”Sverige ett föregångsland” tack vare dagens insamlingssystem, något vi är stolta över.

Låt oss inte riskera det utan samlas kring det vi kan göra tillsammans för hushållens och miljöns bästa.

Bo Lundquist, styrelseordförande i Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Johan Rabe, vd TetraPak Sverige AB, styrelsemedlem i Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Anders Strålman, CEO Axfood AB, styrelsemedlem i Förpacknings- och tidningsinsamlingen, Svensk Dagligvaruhandel och Svensk Handel
Göran Holm, vd HKScan Scandinavia, styrelsemedlem i Förpacknings- och tidningsinsamlingen och DLF – Dagligvaruleverantörernas förbund
Kenneth Olsson, vd StoraEnso Skoghall, styrelseordförande i Pressretur, styrelsemedlem i Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Anders Fröberg, vd Borealis AB, styrelseordförande i IKEM, styrelsemedlem i Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Claes Bjäreholt, vd SmurfitKappa Sverige AB, styrelseledamot i Förpacknings- och tidningsinsamlingen och Returkartong AB
Mark Jensen, vd Carlsberg Sverige AB, styrelsemedlem i Förpacknings- och tidningsinsamlingen och DLF – Dagligvaruleverantörernas förbund

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.