Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringens dödsstöt mot miljörörelsen

Publicerad: 5 november 2009, 11:34

Regeringens beslut att halvera SIDA:s så kallade infoanslag slår hårt mot de små frivilligorganisationerna. Flera kan tvingas lägga ner verksamheten helt.


Ämnen i artikeln:

PolitikViveka RiskebergSwedwatchRegeringen

Swedwatch, som agerar vatkhund och granskar det svenska näringslivet, är en av de organisationer som drabbas hårt av SIDA:s halvering av de så kallade infoanslagen. Swedwatch är en liten organisation med en årsbudget på 3,5 miljoner kronor. Då neddragningen träder i kraft vid årsskiftet, och SIDA minskar sina infoanslag från 128 miljoner kronor till 54 miljoner kronor, kommer Swedwatch få minska sin budget med 58 procent.
– Dels mer än halverar man infoanslagen. Dessutom låter man fler organisationer dela på pengarna. Bland annat har man tagit in Näringslivets Internationella Råd som ska vara med och konkurrera om de här pengarna, säger Viveka Risberg som är kanslichef på Swedwatch.

För många små ideella organisationer är regeringens beslut en dödsstöt. Extra hårt blir det då SIDA beslutat att genomföra nedskärningen med osthyvel, det vill säga dra ned anslagen jämnt över alla mottagare.
– Visst, det låter rättvist, men i praktiken drabbas ju de små organisationerna mycket hårdare. För oss är det här en katastrof och frågan är nu om vi kan fortsätta ha någon verksamhet, säger Viveka Risberg.

För
Swedwatch är nu det enda alternativet att gå ut och söka ny finansiering. Något som inte är helt enkelt då deras verksamhet av integritetsskäl inte bör finansieras av näringslivet.
– En vakthund kanske är något som staten ska betala för. Vi gör ju faktiskt staten och samhället en tjänst och visar på felaktigheter och brister i näringslivet, säger Viveka Risberg.

Enligt
Viveka Risberg var det tydligt att SIDA togs på sängen då beslutet kom från biståndsminister Gunilla Karlsson och regeringen. Hon tycker att man bör väcka frågan om det finns en politisk agenda bakom beslutet.
– Regeringens metod är anmärkningsvärd. Man går in hårt och med kort varsel och stryper det civila samhället. Därmed stryper man också det svenska debattklimatet, precis som man redan gjort med kulturtidskrifternas anslag.

Miljöaktuellt har trots idogt arbete inte lyckats få någon kommentar från biståndsminister Gunilla Karlsson eller hennes pressekreterare Peter Larsson.

Här är de ramorganisationer som påverkas:

- Kooperationen Utan Gränser
- Rädda Barnen
- LO-TCO Biståndsnämnd
- Svenska Missionsrådet
- PMU Interlife
- Diakonia

- Olof Palmes Internationella Centrum
- SHIA
- Afrikagrupperna
- Svenska Naturskyddsföreningen
- PLAN Sverige
- Världsnaturfonden

Ramorganisationerna fördelar sedan infoanslagen vidare till mindre organisationer. Swedwatch infoanslag kommer till exempel genom Svenska Naturskyddsföreningen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.