Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringens klimatinsatser utomlands saknar mål och riktning”

Publicerad: 17 februari 2011, 12:27

Igår kritiserade Riksrevisionen återigen regeringen för deras hantering av utsläppsrätter.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenCdmPolitikUtsläppsrätter

Enligt regeringen ska köp av utsläppsrätter från utvecklingsländer stå för en tredjedel av Sveriges minskningar av växthusgasutsläpp fram till 2020. Nu ifrågasätter Riksrevisionen efter en granskning Regeringens hantering. Riksrevisionens granskning visar nämligen att regeringen varken har beslutat hur många utsläppskrediter som ska köpas eller när detta ska ske. Därmed menar Riksrevisionen att det inte står klart hur köpen av utsläppsrätter kommer att bidra till att nå Sveriges klimatmål.

Oppositionen tog snabbt fasta på Riksrevisionens kritik.
– Köp av utsläppskrediter är en mycket tveksam  metod. Många rapporter från forskare och organisationer världen över har pekat på att köp av utsläppskrediter inte lever till utlovade utsläppsminskningar. Men hittills har miljöminister Andreas Carlgren slagit ifrån sig all kritik, skrev till exempel Vänsterpartiets Jens Holm i ett pressmeddelande.

I ett debattinlägg i Dagens Industri försvarar emellertid Andreas Carlgren regeringens investeringar i utsläppskrediter.
– Sedan länge har det pågått ett omfattande krypskytte från kritiker för att misstänkliggöra EU:s utsläppshandelssystem. CDM kritiseras på liknande sätt. Klimatnyttan ska säkerställas, men det vore olyckligt, både för klimatet och för de människor vars liv förbättras, om vi inte tar ansvaret att fortsatt fullt ut använda gröna investeringar i utvecklingsländer, skriver han

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News