Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regeringens miljöåtgärder är så dåliga att de är olagliga

Publicerad: 3 November 2016, 09:26

I Storbritannien har den högsta domstolen slagit fast att regeringens nuvarande plan för att minska luftföroreningarna i landets städer är så dålig att den är olaglig.


Nu tvingas landets ministrar snabbt införa nya åtgärder för att drastiskt minska utsläppen av kväveoxid. Lösningen innebär sannolikt att man kommer att införa böter för att avskräcka förare av dieselfordon från att köra in i de så kallade ”clean air zones” som kommer att införas i flera städer från och med 2017. Sedan 2010 har kväveoxidhalterna legat på olagliga nivåer i 90 procent av de ”clean air zones” som redan finns i landet.

Frivilligorganisationen ClientEarth som dragit den brittiska regeringen inför rätta menar att de styrande struntat i många av de åtgärder som hade kunnat avhjälpa situationen. Organisationen menar bland annat att det är anmärkningsvärt att flera ministrar visste att man använde sig av överoptimistiska föroreningsmodeller som utarbetats i laboratorium, istället för att mäta de verkliga luftföroreningarna ute på vägarna. Man menar också att kostnaden för åtgärder bör vara sekundär när det handlar om människors liv och hälsa.

Den brittiska regeringen meddelade att man inte kommer att överklaga domen. Istället går man med på att påbörja diskussioner med ClientEarth om en ny tidsplan för en mer realistisk föroreningsmodell, och lämpliga åtgärder för att minska luftföroreningarna. Partnerna ska återvända till domstolen om en vecka.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.