Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringens nya initiativ: Fossilfritt Sverige

Publicerad: 4 november 2015, 14:34

Foto: Anders Hellberg

Foto: Anders Hellberg

Kommer bli ett av Sveriges främsta bidrag till klimattoppmötet i Paris.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonStefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde i regeringsförklaringen i september klart att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Nu tar regeringen nästa steg i detta arbete, genom att lansera initiativet Fossilfritt Sverige.

På en pressträff i Rosenbad i dag berättade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) att omställningen till ett klimatsmart och hållbart samhälle kräver mer samarbete, och att svenska företag, kommuner och organisationer genom initiativet ska ges en möjlighet att arbeta mot ett gemensamt mål. Dessutom ska de få möjligheten att synliggöra sitt klimatarbete, inte minst för en internationell publik.

Alla aktörer som vill delta kan anmäla sitt intresse på regeringens hemsida. De som hittills valt att stödja initiativet är ABB Sverige, Fjärde AP-fonden, H&M, Preem, Stockholms stad, Göteborg stad, Malmö Stad, Östersund, Uppsala, Växjö, Hagainitiativet samt Klimatkommunerna.

Anders Turesson, tjänsteman på Miljödepartementet, är den som initialt kommer agera som projektledare. Han säger till Miljöaktuellt att mycket av arbetet framöver kommer handla om att sprida information om initiativet och att diskutera de här frågorna med företag, kommuner och andra viktiga aktörer. Några tydliga gränser för exakt vilka grupper som är inbjudna att delta finns inte, men enligt Anders Turesson handlar det framför allt om alla som i sin verksamhet hanterar fossila bränslen.

– Den primära målgruppen är alla de aktörer som kan redovisa egna konkreta åtgärder, eller som genom att utveckla produkter och samhällslösningar verkligen kan ge ett bidrag till arbetet med att minska utsläppen.

Initiativet Fossilfritt Sverige syftar även till att utmana andra aktörer, inte minst andra länder, till att stärka sitt klimatengagemang. Enligt Anders Turesson kommer Sverige därför lyfta fram arbetet i olika internationella sammanhang, vilket bland annat kommer ske både innan och under klimattoppmötet i Paris i december.

– Vi är angelägna om att det här projektet ska stärka det stora globala FN-projektet, som går under namnet Lima-Paris Action Agenda.  Därför är tanken att de svenska aktörerna som är med i Fossilfritt Sverige också ska registrera sina aktiviteter i FN:s databas över klimatinsatser, Nazca, säger Anders Turesson, och tillägger:

– Det här arbetet rimmar väl med hur Parismötet är organiserat. För Paris ska inte ses som en en avslutning, utan det är tänkt att vara början på en lång process som ska leda till minskade utsläpp i världen.

___

Genom att skriva under deklarationen om ett Fossilfritt Sverige ställer aktörerna sig bakom följande tre punkter:

1. Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före. Det skapar bättre miljö, attraktivare städer och nya möjligheter till jobb.

2. Våra verksamheter ska bidra. Genom att visa upp egna konkreta insatser för minskade klimatutsläpp inom ramen för FN:s Action Agenda demonstrerar vi inför hela världen vår beslutsamhet att agera i närtid.

3. Vi utmanar andra, i Sverige och i världen. Vi välkomnar våra motsvarigheter att ansluta sig, göra egna insatser och att utmana sig själva och oss.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonStefan Löfven

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.