Klimat
Regeringens nya klimatposition fick ja trots kritik
Publicerad: 17 oktober 2014, 09:23
Riksdagen gav idag grönt ljus till regeringens bud inför förhandlingarna om EU:s klimat- och energimål till 2030. Samtidigt kom ris från både höger- och vänsterpolitiker, däribland Annie Lööf (C) och Jens Holm (V).
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 oktober.
Riksdagens EU-nämnd har sagt ja till regeringens nya position inför förhandlingarna om EU:s klimat- och energimål till 2030. Det berättar klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) för Miljöaktuellt.
Det är i EU-nämnden som regeringen måste söka stöd för sina positioner inför förhandlingar på EU-nivå. Under morgonen var utrikesminister Margot Wallström (S) på plats och drog regeringens position för EU-nämndens ledamöter.
När Åsa Romson besökte miljö- och jordbruksutskottet igår för att diskutera positionen kallade utskottets vice ordförande Lena Ek (C) beskedet för klent och utan konkreta måltal. Igår eftermiddag kom miljödepartementet med ett skriftligt uttalande kring Sveriges position och genast var munhuggningen på sociala medier i gång. Centerledaren Annie Lööf twittrade att regeringen sänkt ribban jämfört med Alliansen medan Romson svarade att den höjts.
Förvirringen beror på att det i positionen ingår höjda mål jämfört med Alliansens tidigare position, men också ett mandat att säga ja till kommissionens lägre bud om förhandlingsläget är låst. Ett av kommissionens mål, det som rör utsläpp, ligger på 40 procent. Enligt regeringens position ska utsläppen istället minska med 50 procent, andelen förnybar energi ska vara 40 procent och energieffektiviseringen 30 procent. Men det övergripande målet är att komma till beslut på EU-förhandlingarna, snarare än att strida för högre mål.
– Vi har valt att vara öppna med ledamöterna att nu en vecka före beslutsdatum (på EU-nivå, reds anm.) ska Sverige ha en pådrivande roll för att beslut fattas i EU. Vi ska inte bara driva på för att få igenom de ideala målvärdena, säger Åsa Romson till Miljöaktuellt och påpekar att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på senaste klimattoppmötet i New York sade att ett utsläppsmål från EU på 40 procent kan spela stor roll i den internationella förhandlingen.
Efter EU-nämndsmötet berättade V-ledamoten Jens Holm att hans parti, allianspartierna och Sverigedemokraterna hade avvikande meningar. Men eftersom de hade olika syn på vilket utsläppsmål som är bäst så vann regeringens ståndpunkt.
– Det var stor förvirring när Margot Wallström började tala om internationella krediter som ett sätt att nå målet. Hon backade sedan från det. Hon lovade att de ska driva 50 procent, vilket jag hoppas blir så, kommenterar Jens Holm.
Han hade hoppats på att nya regeringen skulle strida mer för den högre målnivån så här på sluttampen.
– Det sker ofta viktiga framsteg i sista stund i EU-sammanhang så jag tycker inte att det är orealistiskt att driva på för högre mål så här på slutet.
Läs Åsa Romsons besked om ny position här.
På tisdag debatterar Romson och Holm frågan i riksdagen, se debatten här.
Martina Frisk