söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringens utredare: Sänk skatten på ekomat, kultur och hälsa

Publicerad: 7 juni 2005, 05:51

I dag presenterar regeringens utredare Stefan Edman sin handlingsplan för en ”hållbar konsumtion”. Sänkta skatter på ekologisk mat och kultur, vård, utbildning, hälsa och hushållsnära tjänster ingår i det stora paketet av åtgärder. Bonus på nya bilar ska locka till lägre bränsleförbrukning. En svensk ”Pampas-biff” ska ge jordbruket ett lyft. – Jag har försökt hitta positiva styrmedel, säger Stefan Edman.


Stefan Edman vill på olika sätt göra de svenska hushållens konsumtion smartare. Visionen är att det ska bli billigare samtidigt som det blir bättre för både miljö och hälsa. Utredningen har ett 60-tal förslag inom energi, bilar, kemikalier och design. Ett övergripande förslag är att arbetsgivaravgiften ska sänkas inom kultur, vård, utbildning och hälsa.

Bonus för bränslesnålt
Här är ett urval av förslag som rör den svenska bilparken: Bonus för den som köper en bränslesnål bil eller som kör bränslesnålt och miljövänligt. Miljörelaterad förmånsbeskattning. Premium för förtida utskrotning. Arbetsgivare skall kunna sponsra kollektivtrafikkort och cyklar åt sina anställda utan att betala sociala avgifter och utan att den anställde förmånsbeskattas. Schablonavdrag för jobbresa, oavsett bil/cykel/buss.

Stefan Edman vill göra en storsatsning på nötköttdrift med gräsbete. En svensk "pampasbiff" ska be både omega 3-fett i köttet och öppna landskap.

Andra åtgärder som föreslås på jordbruksområdet: Ursprungsmärkning av alla livsmedel. 25 procent av de livsmedel som upphandlas och tillagas i stat, kommun och landsting år 2010 skall vara ekologisk certifierade, bonus till kommuner och landsting för att påsyknda detta.

Stefan Edman vill ge stöd till mindre producenters kostnader för att Kravcertifieras. Halverad moms på ekologiskt certifierade samt rättvisemärkta varor. Kommuner och landsting ska lockas att handla rättvisemärkt.

Butiker som profilerar sitt utbud mot hållbar konsumtion och som utbildar sina anställda i miljöfrågor ska få statligt stöd.

Utredaren vill också dra igång en nationell satsning på utbildning som ger mer hälsosam mat i offentliga sektorn (med större andel bröd, potatis och grönsaker, halvering av mängden godis, chips och läsk, mer ekologisk mat, cirka 25 procent mindre konsumtion av kött samt miljöanpassade transporter).

Hyreshus ska benchmarkas
Inom bostadssektorn vill utredaren ha ett benchmarkingsystem för att energieffektivisera flerbostadshusen och obligatorisk högskoleutbildning i ämnet hållbar design för tekniker och arkitekter.

Andra förslag inom bostadssektorn: Möjlighet till varmvattenmätning i varje lägenhet. Produkter bör märkas med sin livscykelkostnad. Stärk energirådgivarnas roll.

Vidare vill Stefan Edman att externa köpcentra ska tillståndsprövas en miljöbalken. Målet med en sådan tillståndsprövning är att minska biltrafiken.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev