Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regndroppar plaskar tidigare än trott

Publicerad: 27 April 2009, 09:40

Regndroppen påbörjar plaskningen några mikrosekunder innan den träffar marken. Kan hjälpa forskare som försöker ta fram vattenresistenta ytor.


Shreyas Mandre, forskare vid Harvard Universitet, och hans kollegor har tack vare datorsimulationer lyckats återskapa en droppes liv. De har räknat in faktorer som droppens ytspänning och lufttryck, skriver New Scientist.

Det visade sig att en vanlig droppe, cirka 2 millimeter bred, som färdas i några meter per sekund skapar en luftkudde framför sig, på grund av att den trycker ihop luft.

Detta får droppen att plattas ut till en tunn pannkaka. När pannkakan sedan träffar marken studsar den och formas ofta till en kungakrona, fortsätter New Scientist.

Detta visades av Dr. Harold Edgertons. Han var känd för att stoppa tiden i en film, med hjälp av korta slutartider. En av de mest kända bilderna är den som visar hur en mjölkdroppe formar en kungakrona när den träffar ytan.

Droppar som träffar en yta, som är vattenresistent, plaskar inte utan ändrar form och studsar av inom loppet av 10 millisekunder. Om man kan tillverka glas med samma egenskap vore det en stor grej för utvecklingen av bilrutor, skriver New Scientist.

– Föraren aldrig skulle märka av att droppen träffar rutan, säger David Quéré, forskare vis Collège de France, till New Scientist.

Josefin Söderström

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.