Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regnskogsaktivister mördade i Amazonas

Publicerad: 25 maj 2011, 13:46

Två miljöaktivister kända för sitt uttalade motstånd mot avskogningen i Amazonas har mördats på ett sätt som utredarna beskriver som en avrättning.


Ämnen i artikeln:

Amazonas

För sex månader sedan förutspådde José Ribeiro Cláudio da Silva att han skulle bli mördad. Nu har han och hans fru Maria do Espírito Santo hittats mördade i närheten av sitt hem i Nova Ipixuna, i närheten av Maraba, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Enligt den lokala tidningen Diário do Pará saknade paret polisskydd, trots att de utsatts för upprepade dödshot på grund av sin kamp mot illegal skogsavverkning.

I ett tal vid TEDx-evenemanget i Manaus i november uttalade Da Silva sin rädsla för att bli tystad:

– Jag kan stå här och prata till dig idag, men om en månad kanske du får beskedet att jag har försvunnit. Jag kommer att skydda skogen till varje pris. Det är därför jag kan få en kula i huvudet närsomhelst… Eftersom jag fördömer skogsavverkarna och träkolsproducenterna anser de att jag inte får finnas. Människor frågar mig ”är du rädd”? Ja, jag är en människa, självklart är jag rädd. Men min rädsla kommer inte att tysta mig. Så länge jag har styrkan att gå kommer jag att fortsätta fördöma de som skadar skogen.

I en rapport från 2008, sammanställd av ett antal brasilianska människorättsorganisationer, listades da Silva som en av dussintals människorätts- och miljöaktivister som ansågs vara i ”riskzonen för att bli mördade”.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Amazonas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.