Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Reinfeldt: Så påverkar katastrofen Sveriges kärnkraftssatsning

Publicerad: 14 mars 2011, 11:41

Med anledning av katastrofen i Japan medverkade Fredrik Reinfeldt i SVT:s samhällsprogram Agenda under söndagskvällen. Statsministern fick bland annat ge besked om ifall regeringens energiuppgörelse som möjliggör för nybyggnation av tio nya reaktorer i Sverige nu måste omvärderas.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörJapanJordbävningKärnkraftMiljöteknikTeknik

Fredrik Reinfeldt började med att uttrycka sin stora oro över den enorma förödelse som drabbat Japan – ett land, menade han, där hela samhällen spolats bort, där uppgifter pekar på att 600 000 människor saknar friskt vatten samtidigt som 6 miljoner människor också saknar elektricitet.

– Alldeles hur det här slutar det vet vi ännu inte, sade Reinfeldt under intervjun.

Men att katastrofen påverkar svensk kärnkraft nämnvärt ville han inte hålla med om. Energiuppgörelsen mellan regeringspartierna, som möjliggör för att Sverige ersätter de tio till åren komna reaktorerna med nya, ligger fast.

– Det finns anledning att lära av säkerhetsutmaningar och av händelser och att bli ännu bättre i det hänseendet. Men det är ju så att världen har ställt om och nu riktar in sig på att bygga fler kärnkraftsaggregat. Det gäller också Japan, det gäller inte minst Kina.

Problemet menade Reinfeldt, är att all energiproduktion har miljöpåverkan. Många politiker möter dessutom mycket starkt motstånd också när det kommer till den förnybara energin.

– Titta i Sverige bara, på hur politiskt omöjligt det är att bygga ut vattenkraften mer än vad vi redan använder den eller att få på plats en snabb utbyggnad av vindkraft – det ifrågasätts också. Och allt detta ska vägas, därför att människans behov av energi, elektricitet, är mycket stort.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev