Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Reinfeldts tal avbröts av halvnakna Ojnare-aktivister

Publicerad: 3 juli 2014, 22:18

Fredrik Reinfeldt varnade för gröna krav som bromsar tillväxten. Han avbröts av Ojnare-aktivister, som fördes bort hårdhänt av poliser.


Ämnen i artikeln:

Åsa Romson

Ett publikfriande, personligt tilltal och självironi var Fredrik Reinfeldts recept för att återigen kunna tala om favoritämnena: stabila finanser och jobb. Talet handlade också om människors kraft att växa, om tolerans och fred – och klimatet.

Liksom Åsa Romson tydligt markerade mot moderaterna varnade Fredrik Reinfeldt för partier som står ”till vänster” om moderaterna och som ”är emot arbetslinjen”. Därefter radade han upp en lång rad reformer som kan drabba Sverige vid ett eventuellt regeringsskifte och som kommer att bromsa svensk ekonomi: alltifrån dubblerad restaurangmoms och begränsade visstidsanställningar till flygskatt, lastbilsskatt, nedlagd kärnkraft, stoppad Bromma flygplats och stoppad Förbifart Stockholm.

– Inte ett enda jobb kommer av detta. Massvis med jobb kommer att försvinna. Gör inte detta mot Sverige, varnade statsministern.

På klimatområdet nämnde Fredrik Reinfeldt Sveriges sänkta utsläpp i kombination med ökad tillväxt och hur Kina samtidigt ökat sina utsläpp till 30 procent av de globala växthusgasutsläppen.

– Frågan är inte så mycket vem som är bäst i klassen utan att hålla reda på att stora delar av klassen skolkar, sa Fredrik Reinfeldt, men drev även med gröna krav på skatteväxling:

– Höj skatten för dem som jobbar och sänk den för dem som inte jobbar. Nej vänta nu…

Fredrik Reinfeldt blev under sitt tal avbruten av barbröstade, skanderande kvinnor som protesterade mot skövlingen av Ojnareskogen till följd av det kontroversiella tillståndet för bolaget Nordkalks planerade kalkbrytning i Bunge Ducker på norra Gotland.

Enligt DN.se skrek aktivisterna "Stop mining boom" och hade texten "Ojnare rebel" samt "Lobbyists go home" på sina bröst, men blev bortförda av polisen som agerade "mycket hårdhänt".

Svt text skriver att kvinnorna anhållits för överträdelse av myndighetsförbud och förargeleväckande beteende och uppger att en av dem är från Spanien medan två är från Frankrike.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Åsa Romson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.