Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordfå oljeutsläpp i Östersjön

Publicerad: 8 maj 2012, 05:47

Nya glädjande siffror från Helcom.


Trenden med allt färre oljeutsläpp i Östersjön fortsätter. Under 2011 var det rekordfå olagliga utsläpp som upptäcktes, det vill säga utsläpp som inte uppkommit efter olyckor eller rapporterats in korrekt. Det handlar enligt Helcom om endast 122 stycken, vilket är den lägsta siffran sedan flygövervakningen startade på allvar 1988. Jämför man med 1999 så har det skett en minskning med hela 75 procent.

Ser man till den totala volymen oljespill så var det cirka 24 kubikmeter som släpptes ut förra året, vilket är 50 procent mindre än året innan. De flesta av oljespillen, 93 procent, var mindre än en kubikmeter.

Enligt Helcom beror den positiva trenden till stor del på de åtgärder som följt med Östersjöstrategin, som är ett åtgärdspaket och en gemensam handlingsplan med syfte att bland annat eliminera illegala utsläpp från fartyg.

Vad som dock fortsatt är problematiskt är att det samtidigt är svårt att upptäcka vem det är som ligger bakom de utsläpp som ändå sker. I endast nio procent av fallen kunde man identifiera den som släppt ut oljan.

Men kanske blir siffrorna bättre i år. Hela Gotland kunde i går rapportera att Sverige, Estland, Finland och Polen hela denna vecka genomför en gemensam aktion i syfte att intensivövervaka vissa områden i Östersjön för att upptäcka oljeutsläpp och om möjligt lagföra fartyg som släpper ut olja.

Enligt Hela Gotland kommer både övervakningsflygplan och kustbevakningens båtar att användas samtidigt som övervakningen förstärks med hjälp av satellitbilder.

**
Helsingforskonventionen (Helcom), arbetar med att skydda Östersjöns marina miljö från alla sorters föroreningar genom mellanstatligt samarbete mellan Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland, Sverige och EU-kommissionen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.