Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordlåg avverkningstakt i Amazonas

Publicerad: 8 juni 2012, 08:27

Det statliga brasilianska institutet för rymdforskning presenterar nya siffror. Samtidigt höjs kritiska röster mot den förda miljöpolitiken.


Ämnen i artikeln:

AmazonasRegnskog

Inte sedan mätningarna började göras har avverkningstakten i Amazonas varit så låg. Den var högst år 2004 och sedan dess har takten minskat med nästan 75 procent, till 6418 avverkade kvadratkilometer. Enligt Brasiliens president Dilma Rousseff beror minskningen på samhällsförändringar, inspektioner och straffande åtgärder från myndigheternas sida. I år har en speciell insatsstyrka beslagtagit 325 lastbilar, 72 bulldozrar och 62 000 kubikmeter illegalt avverkat virke. Sedan 2003 har 700 000 kvadratkilometer skog skyddats, varav Brasilien står för 75 procent, skriver The Guardian.

Men kritiska röster höjs mot presidenten och de nya lagförslag till ändringar i skogsvården som är att vänta. Efter både inhemska och utländska påtryckningar har president Rousseff stoppat tolv av de mer kontroversiella delarna. Den brasilianska regeringen säger att förslagen är en seriös kompromiss mellan jordbrukssektorn och miljöhänsyn. Miljöministern framhåller att 81,2 procent av Brasiliens ursprungliga skog står kvar, en siffra som ur internationella perspektiv är hög. Dock har tio före detta miljöministrar gått samman och menar att regeringens åtgärder är en försämring och ett steg tillbaka i Brasiliens miljöpolitik, rapporterar The Guardian.

Läs The Guardians artikeln här.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

AmazonasRegnskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.