Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordmycket trikiner i svenskt björnkött

Publicerad: 10 oktober 2013, 07:12

Aldrig tidigare har man hittat så mycket trikiner i kött från svenska björnar som efter höstens jakt.


När Statens veterinärmedicinska anstalt gjorde tester på kött från höstens jakt fann man trikiner i kött från fem björnar. Arne Söderberg på SVA säger till Sveriges Radio att det kan bero på slumpen, men det kan också vara så att trikiner blivit vanligare. Trikiner är en parasit som kan ge smärtsamma vätskebildningar kring ögonen, diarré, blödningar under naglarna och långvarig feber. I värsta fall kan smittan leda till döden.

I Sverige finns trikiner i björn- och vildsvinskött men människor kan även smittas av tamsvin och hästar. För att döda trikiner krävs att köttet upphettas till minst 68° C.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.