Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordsnabbt tåg halverar restiden

Publicerad: 6 oktober 2010, 05:05

Ett snabbtåg, som ska trafikera sträckan Shanghai – Hangzhou, satte nytt världsrekord då det under en testkörning nådde upp i 416,6 kilometer i timmen.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechHöghastighetstågForskningIngenjör

Med en medelhastighet på 350 kilometer i timmen förväntas tåget halvera restiden för resenärer på den 202 kilometer långa sträckan. Enligt China Central Television kommer tåget att börja användas redan i slutet av oktober. Den nya rekordfarten uppnåddes under en testkörning förra tisdagen, och innebär en putsning av det gamla rekordet med 21 kilometer i timmen.

– Det nya rekordet på 416,6 kilometer i timmen visar att Kina har nått en milstolpe vad gäller teknik för höghastighetståg, säger Zhang Shuguang, vice chefsingenjör vid landets järnvägsministerium, till China Daily.

Radioreportern Liu Yulei, som var med på testresan, berättar för tidningen att det kändes som att hon flög när tåget nådde sin topphastighet.

En förstaklassbiljett kommer att kosta runt 100 yuan (ungefär 100 kronor), vilket är nästan dubbelt så dyrt som en biljett till det vanliga tåget

I dagsläget täcker Kinas nät för höghastighetståg en total sträcka på 7 000 kilometer, vilket gör det till det största i världen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News