onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordsommar för safari i Sverige

Publicerad: 5 augusti 2013, 06:38

Svenska Ekoturismförningen konstaterar att sommaren varit ett rekordår för svenska safariturism. Allt fler vill se vilda djur som björn, varg, älg, bäver och säl.


Svenska ekoturismföreningen rapporterar att intresset för svensk safari slår rekord. Föreningen har ringt runt till tio av landets främsta safariarrangörer som alla ger en bild av att intresset för vilda djur i svensk natur är

"I slutet av juli pekar bokningsstatistiken mot bästa säsongen någonsin hos i stort sett alla tillfrågade företag. Slår prognoserna in innebär det närmare 5 000 gäster enbart hos dessa tillfrågade företag, varav nästan hälften är utländska besökare." skriver föreningen på sin hemsida. 

Man skriver också att intresset växer på bred front. Det är inte bara djur som varg, älg, björn och bäver som turisterna vill skåda i sitt rätta element – utan säl- och tumlarsafari och fjärilsvandringar är två exempel som märkt av ökat intresse.

– Svensk safariturism har utvecklats oerhört positivt under de senaste tio åren. Nu kan vi verkligen visa att det skapas riktiga jobb för duktiga naturguider runt om i landet och kring en lång rad spännande djurarter, säger Per Jiborn på Svenska Ekoturismföreningen.

Per Jiborn tycker dock att besöknäringen, myndigheterna och de politiska partierna kan göra mer för den svenska ekoturismen.
– Vi vill se fler safariturer som paketeras tillsammans med skönt boende och lokal mat, och vi efterlyser en ordentlig strategi för svensk natur- och ekoturism. Vi menar också att det är hög tid att nu inkludera naturguidningarna i kulturmomsen, vilket sedan länge varit fallet med alla djurparksbesök. Det skulle gästerna, Sverige och hela besöksnäringen tjäna på.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev