Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordstor rödgrön satsning på tåg

Publicerad: 26 april 2010, 07:47

Om de rödgröna vinner valet kommer de att satsa 120 miljarder kronor på järnvägar och kollektivtrafik. Idag presenterade de sin överenskommelse på en presskonferens i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Politik

Idag gick de rödgröna ut och lovade en 120-miljarderssatsning på järnvägar och kollektivtrafik, förutsatt att de vinner valet. I förslaget finns, till skillnad från regeringens planer, satsningar på den omdebatterade Ostlänken med ett snabbtåg mellan Stockholm och Linköping. Det rapporterar SR Ekot från presskonferensen.

Den rekordstora satsningen på 120 miljarder fram till 2021 finansieras bland annat av en tidigareläggning av trängselskatten på Essingeleden i Stockholm. En annan finansieringskälla är den kilometerskatt på tunga fordon som de rödgröna presenterade förra veckan.  Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin sa på presskomferensen att detta är en historiskt stor satsning på järnväg och kollektivtrafik, enligt SR Ekot.

Oppositionen presenterade också fler satsningar på höghastighetståg – en linje mellan Göteborg och Borås. Dessutom planerar man en dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.