Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rekordstora globala utsläpp under 2010

Publicerad: 30 Maj 2011, 08:34

Förra året var de globala energirelaterade utsläppen av koldioxid större än någonsin tidigare. International Energy Agency varnar nu för att det blir närmast omöjligt att hålla temperaturhöjningen under två grader om inte en kraftfull och skyndsam omställning sker.


Ämnen i artikeln:

Fatih Birol

Det är tidningen the Guardian som skriver om IEA:s uppskattningar av 2010 års utsläpp. Enligt IEA, som är OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor, släpptes 30,6 gigaton (miljarder ton) koldioxid ut i atmosfären förra året, en ökning med 5 procent jämfört med 2008 som hade det tidigare rekordet med 29,3 gigaton.

Fatih Birol, chefsekonom på IEA, säger till the Guardian:
– Jag är mycket oroad. Detta är värsta sortens nyheter om utsläppen. Det kommer att bli en extrem utmaning att klara oss under två grader.

Ett av de allvarligaste problemen enligt IEA är att utsläppen är så pass stora trots att världen precis sett en ekonomisk tillbakagång. För 2010 trodde man visserligen på en liten ökning av utsläppen i takt med att ekonomin återhämtade sig från föregående år, men inte att utsläppen skulle bli så stora som uppskattningarna nu alltså visar.

I ett pressmeddelande förklarar IEA att 44 procent av CO2-utsläppen 2010 kom från kol, 36 procent från olja och 20 procent från fossilgas.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Fatih Birol

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.