Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekordstort stöd för trängselavgiften

Publicerad: 12 januari 2012, 11:11

Trängselavgiften hatades av många, men nu efter sex år har avgiften mer stöd än någonsin hos stockholmarna.


Det är Svenska Dagbladet som rapporterar om en ny undersökning från Centrum för transportstudier som visar att stödet för trängselskatten är idag är rekordstort. Av 1800 tillfrågade stockholmare skulle 67 procent rösta ja till trängselskatt om det var omröstning idag. Inför försöket med trängselskatter för sex år sedan var den siffran 30 procent. Ännu fler, 82 procent, uppger att de skulle rösta för trängselskatter om intäkterna oavkortat gick till kollektivtrafik. Undersökningen visar också att det finns ett stort stöd för att anpassa avgifterna ännu mer efter trängseln, som till exempel att göra det ännu dyrare att resa in mot stan på morgonen.

Snart kan trängselskatt införas också på Essingeleden.

SvD skriver också en rolig tillbakablick över tiden då försöket med trängselavgifter infördes 2006 då det varnades för att biltullarna allvarligt skulle skada stockholmarnas privatekonomi och då Beatrice Ask (M) och Motormännen kampanjade hårt tillsammans med bilister, näringslivsförespråkare och politiker. SvD påminner oss också om hur Motormännens kampanjledare Berndt Sehlstedt uttryckte sig då den första försöksperioden var över, "Äntligen är detta försök som är emot folkviljan över".

Idag har attityden till trängselskatten alltså förändrats enormt.
– Attityden har ändrats jättemycket. Dels lamslogs inte staden, dels accepterar vi ofta läget. Och så finns en förståelse för att saker är dyrare när alla vill ha dem, som med flygbiljetter, säger Centrum för transportstudiers Carl J Hamilton till SvD.

Striden om trängselavgifterna är emellertid långt ifrån över. Nu förespråkar Centrum för transportstudier och ett antal tunga politiker trängselavgift på Essingeleden. Något som kan skapa ytterligare motstånd.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.