Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rekoring på Facebook skapar närproducerad handel

Publicerad: 21 oktober 2016, 07:57

Foto: Per Lindahl‎

Reko Linköping blir först i Sverige med att koppla samman lokala livsmedelsproducenter och konsumenter på Facebook för att göra affärer helt utan mellanhänder.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Idén är superenkel. En facebookgrupp där lokala livsmedelsproducenter lägger ut erbjudanden om varor och där medlemmarna i gruppen lägger upp sina beställningar. Sen möts producenter och konsumenter två till fyra gånger i månaden på en bestämd plats för att låta varorna byta ägare. Ursprungligen kommer idén från Frankrike men så kallade rekoringar har också vuxit stort i grannlandet Finland där drygt 230 000 finländare är anslutna till lokala rekoringar.

Nu har affärsmodellen testats i Sverige av facebookgruppen Reko Linköping. På torsdagskvällen möttes östgötska producenter och konsumenter i Tornby i Linköping för att leverera och hämta förbeställt kött, bröd, ost, grönsaker och andra närproducerade livsmedel.
– Ju fler sätt vi producenter kan hitta att sälja direkt till kund, desto bättre, och det här känns helt rätt. Jag är nöjd med kvällens resultat och hoppas att konceptet kommer att växa, vi jobbar bland annat för att rekrytera ännu fler producenter. Intresset är stort för närproducerat och det känns bra att träffa kunderna öga mot öga, säger Karin Lorin som är initiativtagare till rekoringen och som driver Boställets Vedugnsbageri i Maspelösa.

Facebookgruppen Reko Linköping har hittills 1 500 medlemmar och förhoppningar finns att fler rekoringar ska starta. Reko Linköping har fått stöd av Vreta Kluster som arbetar inom ramen för samverkansprojektet Växtzon.

Gå till facebookgruppen Reko Linköing

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.