Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Renar bromsar klimatförändringen

Publicerad: 22 december 2016, 10:12

Renar är inte bara bra dragdjur, de gör också nytta för klimatet. En ny studie som letts av forskare från Umeå universitet visar att renhållning kan bidra till att bromsa klimatförändringen.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

När renar betar minskar de höjden och täckningen av buskar och ris på tundran och då ökar albedon, det vill säga den mängd solenergi som reflekteras tillbaka från jorden till rymden. Den största delen av den arktiska tundran betas av tamren eller vildren och renarnas effekt på den kortvågiga solstrålningen är så pass stor att den kan vara viktig på regional nivå. Det säger Mariska te Beest, gästforskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, och studiens huvudförfattare.

Studien “Reindeer grazing increases summer albedo by reducing shrub abundance in Arctic tundra” publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letter.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.