Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Renare vatten på Sveriges badplatser

Publicerad: 23 maj 2019, 08:13

Fler EU-badplatser har utmärkt kvalitet i år.

Foto: Lena Liljemark/Wikimedia commons

94 procent av de svenska EU-badplatserna får godkänt inför årets badsäsong. Det framgår av den svenska rapporteringen enligt EU:s badvattendirektiv.


Sverige är rena vattenlandet, totalt finns det omkring 2500 badplatser i hav och sjöar. Av dessa är 436 så kallade EU-bad. Det är bad som kommunerna måste registrera eftersom de förväntar sig ett stort antal badande. I de här baden ställs krav på regelbunden mätning och rapportering av badvattenkvaliteten. Det ska också finnas skyltar som visar om vattnet är okej att bada i eller om man bör avstå på grund av till exempel för mycket bakterier eller alger i vattnet.

I år har andelen EU-bad med utmärkt vattenkvalitet ökat från 80 till 86 procent. Det betyder ytterligare 22 badplatser med utmärkt vattenkvalitet jämfört med förra året.

Av rapporteringen inför årets badsäsong framgår att totalt 375 badplatser har utmärkt vattenkvalitet, 32 badplatser har bra kvalitet, 3 badplatser har tillfredsställande kvalitet medan 24 stycken är för lite provtagna och en är för nytillkommen för att kunna klassificeras.

Av alla EU-badplatser är det bara en som har dålig kvalitet. Är det din favoritbadplats? Kolla själv på myndighetssajten Badplatsens interaktiva karta här.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.