Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rening av tungmetaller ger resultat

Publicerad: 30 januari 2012, 10:48

Teknik som infördes på 1970-talet för att rena utsläpp från industrin har minskat föroreningshalterna i grundvattnet, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU.


Halten av tungmetaller i grundvattnet har minskat, enligt mätningar som SGU gjort mellan 1996 och 2010. Minskningen uppgår i många fall till 20 %. I vissa fall har tungmetallerna minskat med så mycket som 50 %, även om de siffrorna inte är statistiskt säkerställda.

De undersökta tungmetallerna inkluderar bland annat bly, kadmium, krom, och koppar.
‒ Huvudorsaken bedömer vi är en minskande deposition av de här metallerna och att det varit så under en ganska lång tid, säger Bo Thunholm som är hydrogeolog på SGU till Vetenskapsradion.

De flesta metaller har mätts på minst ett sextiotal ställen i Sverige, utom kvicksilver som uppmätts på elva platser. Mätningarna har gjorts i områden som är relativt opåverkade från industriell verksamhet eller andra liknande utsläppskällor. I sådana områden kan halterna vara högre.

Orsaken till minskningarna är den reningsteknik som infördes på 1970-talet. Halterna av tungmetaller i grundvattnet har redan varit låga, och Bo Thunholm säger till Vetenskapsradion att han inte tror att de minskande halterna kommer att ha någon effekt på folkhälsan och forskningen vet för lite om hur det påverkar mikroorganismerna i grundvattnet.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.