Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: Återvinningsindustrierna överreagerar

Publicerad: 11 oktober 2010, 10:48

I ett debattinlägg förra veckan skrev Återvinningsindustrierna att svenska kommuner är dåliga på att upphandla sin avfallshantering i konkurrens och att de därmed slösar med skattemedel. Nu ger kommunägda Avfall Sverige svar på tal i en replik.


Här är debattartikeln från Återvinningsindustrierna.

Det ligger i allmänhetens och miljöns intresse att det finns en bra avfallshantering. Därför har kommunerna uppdraget att ordna den på bästa sätt. Vi tar ansvar för att regeringens och riksdagens ambitioner omsätts i praktisk miljöpolitik.

Sverige är ett föregångsland. Det har gynnat tillkomsten av nya miljöteknikföretag, exempelvis inom biogasområdet. Långsiktiga investeringar och samverkan med näringslivet, också Återvinningsindustrins medlemmar, ligger bakom denna framgång.
Därför är det beklagansvärt att Återvinningsindustrierna återigen hävdar att kommunerna saknar miljöambitioner, när det i själva verket är tvärtom. Istället borde vi tillsammans ta nya och gemensamma initiativ som har som mål att förebygga att avfall överhuvudtaget uppstår. Det är det yttersta målet för oss som jobbar med avfall.

Det är obegripligt att Återvinningsindustrierna med sin kännedom om vårt gemensamma område kan påstå att ”skattebetalarnas pengar” står på spel. I själva verket är all hantering avgiftsfinansierad och konkurrerar inte på något sätt med barnomsorg eller skolor, vilket man skulle kunna förledas att tro.

Det är aningslöst att slänga sig med uppgifter om 10-30 procent lägre avgifter om verksamheten skulle konkurrensutsättas och läggas ut på entreprenad. I en färsk rapport, baserad på faktiska uppgifter för 2009*, framgår att kommuner med egen regi har 6 procent lägre avgifter än de med entreprenader. Alltså tvärtemot vad Återvinningsindustrierna påstår.

Det är en överreaktion när Återvinningsindustrierna vill ge kommunerna i hemläxa att ”upphandla nu”. Nämnda rapport visar nämligen att tre av fyra kommuner redan upphandlar insamling och ännu fler, fyra av fem, upphandlar behandling av avfall.
Det är märkligt hur Återvinningsindustrierna kan veta vilka konsekvenser de nya undantagsreglerna får för kommunernas bolag. Det är i första hand bolagens ägare, kommunerna, och i sista hand rättsinstanser, ytterst EU domstolen, som avgör det.

Det är också märkligt att Återvinningsindustrierna anklagar kommunerna med krav på att mer avfall borde materialåtervinnas, istället för att energiåtervinnas. För det första jobbar kommunerna för fullt med insamling av matavfall, som kan bli biogas. För det andra består ”soppåsen” till 1/3 av förpackningar och tidningar. Här är det inte kommunerna utan producenterna, dvs näringslivet, som behöver skärpa sig.

Det är kort sagt svårt att förstå meningen med det höga tonläget i debatten. Det kan visa sig att Återvinningsindustrierna inte heller gjort allt man kunnat för att öka återvinningen bland sina kunder i näringslivet eller för att utveckla konkurrensen sinsemellan.
Svensk avfallshantering och återvinning fungerar i stora drag väl. Det blir aldrig färdigt och för en fortsatt utveckling behövs mer av samarbete och mindre av konfrontation.

Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige

* Avfall Sverige rapport U 2010:09 ”Avfallsavgifter 2009”

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News