Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: ”Därför avvaktar vi beslut angående överskottet på utsläppsrätter”

Publicerad: 13 januari 2011, 09:27

”De överskott Sverige har kan därmed vara en bricka i arbetet med att få ett globala klimatavtal på plats”, skriver Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot, ansvarig miljö- och klimat i en replik på Matilda Ernkrans (s) debattartikel om hur Sverige bör hantera överskottet på utsläppsrätter.


Matilda Ernkrans (S) är orolig över att Sverige ska sälja överskottet av sina utsläppsrätter, och att det effektiva klimatarbete varje svensk har bedrivit genom vardagliga beslut i så fall blir betydelselöst. Det vittnar om kortsiktigt tänk som Alliansen inte delar.

Utsläppshandelssystemet innebär i korthet att länder utifrån överenskomna utsläppsmål får släppa ut vissa mängder växthusgaser. Om ett land släpper ut mindre får man ett överskott som man sedan kan sälja, spara eller annullera.

Sverige har ett stort överskott på
utsläppsrätter vilket är ett kvitto på att vi har ett miljömedvetet tänk i vår vardag. Det är positivt, och gör Sverige till ett föregångsland i miljö- och klimatfrågan. Däremot är det en fråga som kräver globala överenskommelser och framgångsrikt internationellt samarbete. Alliansens förhoppning är att få med resten av världen i våra höga miljö- och klimatmål.

Just nu förs diskussioner om ett kommande globalt, rättsligt bindande klimatavtal. I dessa förhandlingar diskuteras många saker, en av dem är hur man ska se på utsläppshandeln. De överskott Sverige har kan därmed vara en bricka i arbetet med att få detta globala avtal på plats. Sverige kan på så sätt vara tuffa i förhandlingarna om framtida utsläppsmål. Alliansen vill att EU ska gå med på en reduktion om 30 procent av utsläppen till 2020, till skillnad från 20 procent som gäller i dag.

Därför bör vi vänta innan vi fattar ett slutgiltigt beslut om överskottet ska säljas, sparas, annulleras, eller om vi väljer en kombination av dessa. Det är dags för Socialdemokraterna att tänka bredare och vara öppna för förslag som i ett långsiktigt perspektiv är bäst för vårt jordklot.

Lars Hjälmered (M)
Riksdagsledamot, ansvarig miljö- och klimat

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.