Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik från Anna-Karin Hatt: Reformer måste utformas för att hålla

Publicerad: 3 januari 2012, 10:03

I det gemensamma förslag som V och Mp lagt i riksdagen nämns inte något om hur ett system med nettodebitering konkret ska utformas, bara att man vill att ett sådant ska införas. Jag som ansvarig minister kan inte hantera frågan så. Det skriver Anna-Karin Hatt (C) i en replik.


Jens Holm och Lise Nordin kritiserar mina ambitioner att införa nettodebitering för den som vill bli sin egen småskaliga elproducent. Framför allt hänvisar de till att frågan utretts tidigare och att det därmed redan nu borde finnas underlag för att genomföra en sådan reform.

Det är sant att frågan inte är ny. Det första specifika uppdraget som givits för att utreda och komma med förslag om nettodebitering var det uppdrag regeringen gav till Energimarknadsinspektionen, och som redovisade till regeringen i december 2010. Innan dess hade Lennart Söder berört frågan i nätanslutningsutredningen, men han la inte något komplett förslag om nettodebitering. Ingen av de tidigare utredningarna har tyvärr lagt ett komplett förslag som täckt in alla nödvändiga aspekter.

De frågor som måste lösas är nämligen flera. Vem ska kvitta den använda elen mot den producerade? Över vilken tidsperiod ska det ske? Hur ska skatt och moms hanteras? Hur ska elen prissättas?

För Holm och Nordin – som företrädare för två EU-kritiska partier i opposition – är det förstås bekvämt att inte behöva hänga upp sig på sådant som EU:s moms- och energidirektiv. Och i det gemensamma förslag de lagt i riksdagen, och som de hänvisar till, nämns inte heller något om hur m ett system nettodebitering konkret ska utformas, bara att man vill att ett sådant ska införas.
Men jag som ansvarig minister kan inte hantera frågan så. Jag vill få på plats ett fungerande system för nettodebitering, och lägga förslag om en reform som är grundlig och gjord för att hålla över tid. Just därför måste vi hitta fungerande lösningar på alla aspekter, innan reformen sätts i sjön. Och gör vi det, då får vi också ett bra system som håller över tid.

Under tiden har vi redan genomfört ett viktigt steg för att underlätta för den som vill producera sin egen el genom att den småskaliga elproducenten numera slipper betala nätavgift för mätning och rapportering av sitt underskott.

Att skapa
ett bara regelverk för nettodebitering är en av mina prioriteringar som energiminister – som ett led i min ambition att stärka den enskildes ställning på energimarknaden. Med samma ambition infördes därför vid årsskiftet en förhandsreglering av elnätsavgifterna, för att skapa en förutsägbarhet och förhindra de plötsliga prishöjningar som på senare år drabbat så många elkunder. Därutöver arbetar jag med reformer för timvis mätning av el och för en nordisk slutkundsmarknad, där elkostnad och nätavgift kan samlas på en och samma, överblickbara faktura. Och det är för att stärka den enskilde på energimarknaderna som regeringen fortsätter satsa på den lokala klimat- och energirådgivningen ända till 2014.

Sverige
har fantastiska förutsättningar och göra skillnad på klimat- och energiområdet. En av våra främsta tillgångar är de engagerade medborgare och konsumenter som själva vill vara med och göra skillnad. Den som vill minska sin energianvändning, den som vill använda förnybar energi och den som vill ta ytterligare steg och producera sin egen hållbara energi. För att dessa människors engagemang och kraft skall komma till sin rätt krävs tydliga och långsiktiga regler som både är gjorda för att främja hållbarhet, men som också är långsiktiga och håller över tid.

Anna-Karin Hatt (c)
IT-och energiminister

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.