Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: ”Göra klimatnytta går redan idag!”

Publicerad: 4 februari 2010, 12:17

Debatten om miljönyttan med avreglering av avfallsmonopolet fortsätter när politiker och representanter för Lunds reningsverk ger svar på Återvinningsindustrierna.


Ämnen i artikeln:

Återvinning

Tidigare debattinlägg:
"Klimatet tjänar visst på en avreglering"
"När hjälpe avregleringen klimatet?"
"Därför vinner alla på att avfallsmonopolet av regleras"

Återvinningsindustrierna vill få oss att tro att de företag som ”aktivt vill ta ansvar och t.ex. driva sina lastbilar” på avfallet, inte får göra så idag.

Vem som helst kan idag investera i gasdrivna fordon och köra på gas. Det är allmänt känt. Det enda som skiljer är en investering i biogasanläggningar och få egen gas. Och då måste man få marknaden avreglerad så att råvaran/avfallet blir tillgänglig. Är det verkligen det företagen vill – investera i anläggningar?

För att få en enskild investering lönsam, när det går löst på några miljoner, krävs mycket avfall som knappast en enskild företagare kan stå för. Om så är fallet, är det sådana mängder att det knappast är hushållsavfall längre. I det läget är det ju fullt möjligt att redan idag investera i anläggningar.

Att få gas till fordon är varken kopplat till möjligheten att driva en egen anläggning eller till en avreglering av hushållsavfallet. Återvinningsindustrierna väljer att göra detta krångligare än vad det är. Men det är ju inte klimatnyttan som det handlar om. Det handlar om, som Återvinningsindustrierna skriver, att ”man får tillgång till en ny marknad.” Och därmed mera pengar till sina bolag.

Att materialåtervinning är bättre än förbränning, tvistar vi inte om. Men vinsten av återvinning riskerar ”ätas upp” om utsläppen från transporter ökar. Återvinningsindustrierna målar ut landets kommuner som en förbränningsmaffia. Det är orättfärdigt. Redan 2008 hade 133 kommuner separat insamling av matavfall för biologisk behandling. Fler har tillkommit under 2009. Det är kommunerna som går i bräschen för att investera i de anläggningar som behövs, och utveckla hanteringen vilket visas t.ex genom Lidköping och den anläggning för flytande biogas som ska uppföras.

Det går lätt att raljera om oorganiserade transporter. Vi menar att med en avreglering riskerar det bli fler transporter på samma område. Även om en entreprenör hämtar allt avfall hos en kund, kanske andra hämtar hos grannföretagen.

Återvinningsindustrierna undviker frågan om tömningsskostnader hos mindre företag på mindre orter. Det är klart, man behöver ju inte ta ansvar för dessa. Det får kommunen göra. På så vis är en kommun bra att ha, svävande bakom alltihop, där man måste lösa problem med mindre lönsamma kunder.

Att matavfall finns kvar i
restavfallet har knappast med vem som hämtar avfallet att göra. Att förändra beteenden hos människor tar tid. Ändå får vi i Lund ut 70% av potentialen från villahushållen. Vilket arbete som vi försvårar, enligt Återvinningsindustrierna, har vi svårt att se med det resultatet. Det vore intressant att få veta vad de menar de skulle gjort bättre.

När det gäller materialåtervinningen
, är det i första hand insamlingssystemen – inget annat – som påverkar mängderna från hushållen. Vi pläderar för en närhetsprincip som underlättar för hushållen att återvinna. Även här ligger vi högt på potentialen, t.ex. 95% returpapper och metall 90% från villahushåll. Med dessa resultat vet vi att det är en beteendefråga i första hand och ingen avregleringsfråga.

Till vilken minsta nivå ska konkurrens som bästa medel hävdas? Kommer inte hushållen att reagera när det blir fler transporter som påstås gynna miljön, medan de själva sorterar och gör sin del för klimatet?

Vi hävdar fortfarande att resonemanget
saknar en helhetssyn på klimatproblemet. Det är trist när en så viktig fråga används för att gå egna intressen tillhanda.

Torsten Czernyson, ordf. renhållningsstyrelsen, Lunds kommun (Kd)
Mätta Ivarsson, 2:a v.ordf renhållningsstyrelsen, Lunds kommun (Mp)
Erik Rånlund, renhållningsdirektör, Lunds Renhållningsverk
Anna Wilhelmsson Göthe, miljö- och marknadschef, Lunds Renhållningsverk

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News