Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: Ingen regering har gjort mer för en hållbar finansmarknad

Publicerad: 9 maj 2018, 12:21

Per Bolund slår tillbaka mot SPP:s kritik.

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

FINANS Som miljöengagerad finansmarknadsminister vill jag välkomna att SPP riktar in sig på hållbarhet. Men ingen tidigare svensk regering gjort så mycket för en hållbar finansmarknad som den nuvarande, skriver Per Bolund i en replik till SPP:s kritik att regeringen missar kapitalet i sina klimatsatsningar.


Om vi ska nå upp till klimat- och hållbarhetsmålen måste även finansmarknaden ställa om. Dessutom har det visat sig att hållbara fonder ofta genererar bättre avkastning för spararna. Långsiktighet är helt enkelt lönsamt både för planeten och plånboken.

Av den anledningen har Sverige sedan 2015 ett nytt mål för finansmarknadspolitiken om att det finansiella systemet ska bidra till en hållbar utveckling. Till detta ska lägga världens tuffaste klimatlag. På finansmarknadsområdet förpliktigar detta och som del av det omfattande arbetet för en hållbar finansmarknad har bland annat följande genomförts:

* Klimatrisker är integrerat i den ordinarie tillsynen av finansmarknaden.

* Hållbarhetskrav införs på alla fonder inom premiepensionssystemet.

* Förslaget till ny AP-fondslagstiftning sätter lagkrav på hållbarhet i förvaltningen.

* Alla svenska fondförvaltare blir tvungna att redovisa sitt hållbarhetsarbete.

* Svanen har börjat märka fonder.

* Stockholm Sustainable Finance Center har startats.

* Dialog har skett med branschaktörer om redovisning av koldioxidavtryck och hållbarhetsarbete.

* Gröna obligationer har utretts och grönt sparande kommer utredas.

Arbetet har inte bara fått avtryck i Sverige. På EU-nivå har vi tillsammans med Frankrike drivit på för en hållbar finansmarknadspolitik i Europa. Från att till en början varit den jobbiga eleven i klassen är det nu Sverige som Kommissionen lyssnar på och de presenterade nyligen en ambitiös handlingsplan för hållbar finansmarknad.

Miljöpartiet kommer fortsätta driva på för ännu tuffare reformer. Men det är inte liktydigt med att inget har gjorts eller en ursäkt för att liksom i debattartikeln blanda äpplen och päron. Artikelförfattarna lyfter exempelvis att den rödgröna regeringen aviserat 500 miljoner i klimatsatsningar men missar att detta handlar om tillskott av ytterligare medel som läggs till Sveriges redan rekordstora miljöbudget. Sedan förra mandatperioden har nämligen

miljöbudgeten mer än dubblerats och det handlar om många miljarder som investeras i klimatomställningen.

Likaså blir det skevt att endast ta upp premiepensionen när nya hållbarhetskrav också är på gång för AP-fonderna. Måhända missas detta medvetet eftersom vi då pratar om summor i samma storleksordning som de kollektiva tjänstepensionsupphandlingarna. Med andra ord långt ifrån ”en i sammanhanget marginell del av det totala pensionskapitalet”. I själva verket är Sverige på väg att få det mest hållbara pensionssystemet i världen.

Inte heller stämmer det att Upphandlingsmyndigheten helt saknar vägledning för hållbar kapitalförvaltning. Utöver specifika kriterier för vissa inköp är stödet och vägledningen utformat för att fungera i så många situationer som möjligt (t.ex. kapital- och pensionsförvaltning). Faktum är att arbetet med hållbar upphandling har fått betydligt större uppmärksamhet denna mandatperiod.

Oavsett hur vi ser på de förändringar som gjorts så anser jag att det viktigaste blir att också fortsätta arbeta i för en hållbar finansmarknad. Och det gör vi nu. För klimatet kan inte vänta.

Per Bolund (MP), finansmarknadsminister

Läs SPP:s debattartikel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.