Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: ”Klimatet tjänar visst på en avreglering”

Publicerad: 23 december 2009, 09:04

”När hjälpte avreglering klimatet?”, undrar företrädare för Lunds kommunala renhållning. Vi, Återvinningsindustrierna och Sveriges Åkeriföretag, anser att en avreglering ökar materialåtervinningen på förbränningens bekostnad, vilket gynnar klimatet helt i enligt med samstämmig forskning.


Ämnen i artikeln:

Återvinning

Kommunerna har monopol på hushållsavfall och ”därmed jämförligt”. Företag som aktivt vill ta ansvar för detta avfall, och t.ex. driva sina lastbilar på det, får inte göra så idag.

Renhållningsverkets företrädare skriver att flera ”kommuner idag köper insamlingstjänster från just dessa entreprenörer”. Men kommunen bestämmer vad som ska ske med avfallet, som alltför ofta hamnar i den kommunala sopförbränningen. Det är en märkbar skillnad mot att låta återvinningsbolag ta hand om avfallet och materialåtervinna det.

Debattörerna hävdar att det blir närmast dagliga, oorganiserade transporter om privata aktörer får hämta företagens hushållsliknande avfall. Tvärtom! Både den som lämnar avfall och den som hämtar det har intresse av att hålla nere transporterna och därmed kostnaderna, och när samma aktör tillåts hämta både det ”äkta” företagsavfallet och det hushållsliknande minskas transporterna.

En omreglering påstås
gynna stora transportörer på de mindres bekostnad. Sveriges Åkeriföretag, som representerar åkerinäringens nära 9000 företag, menar tvärtom att hela branschen gynnas när man får tillgång till en ny marknad. Både stora nationella- och mindre lokala renhållningsentreprenörer vill vara med och göra klimatnytta. Var och en får bedöma om branschorganisationen eller Lunds Renhållningsverk vet bäst.

Debattörerna hotar med högre soptaxa vid konkurrensutsättning. Verkligheten är en annan. Hanteringskostnaderna har minskat där kommuner frivilligt avhänt sig delar av avfallsmonopolet, eller dömts att upphandla den avfallshantering som redan idag ska vara konkurrensutsatt.

Lunds företrädare tycker inte att den minskade materialåtervinningen är bekymmersam, den påstås bero på att ”elektroniken blivit lättare” och att ”produktionen av tidningar och papper minskat betydligt”, ”då minskar även potentialen för återvinning”. I verkligheten är vi mycket långt från att realisera potentialen för materialåtervinning. Sammanräknas materialåtervinning och biologisk behandling inom EU är Tyskland bäst på 64%, därefter kommer Belgien, Nederländerna och Österrike och Sveriges andel är 49%. Dvs. flera länder är bättre än Sverige. Vad gäller avfallsförbränning är det bara Danmark som bränner mera än Sverige. Vi tycker Sverige ska ta tillbaka sin tätposition när det gäller materialåtervinning och biologisk behandling!

Naturvårdsverket anger att
målet att 35 procent av allt matavfall ska behandlas biologiskt från nästa år blir svårt att nå. För lite av avfallet sorteras ut och för mycket hamnar i den kommunala sopförbränningen. Det vill Lunds företrädare inte kännas vid, vilket försvårar arbetet och visar på vikten att låta privata aktörer samla in och behandla avfallet. Debattörerna har förstås rätt i att privata bolag inte gjort så mycket på området ännu – vi får ju inte! Ändra på det, låt oss ta hand om företagens hushållsliknande avfall!

Magnus Falk, ansvarig miljötransporter, Sveriges Åkeriföretag
Viveke Ihd, ansvarig miljö/ utveckling, Återvinningsindustrierna

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.