Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Replik: ”Miljökriterier i byggbranschen måste vara vetenskapligt baserade”

Publicerad: 3 Oktober 2017, 05:12

REPLIK Med miljövärderingar baserade på rätt hanterade fakta kan byggmaterialindustrin skapa innovativa materiallösningar. Därför är det viktigt att miljövärderingar i byggbranschen bygger på vetenskapliga rön och att kriterierna är transparenta för alla, skriver Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, i en replik till BASTA:s debattinlägg.


I en nyligen publicerad debattartikel hos Aktuell Hållbarhet efterlyser representanter från BASTA en mer enad kraft i byggbranschen, som leder till produkter med bättre miljöprestanda. De farhågor som BASTA beskriver angående en djungel av kriterier i miljövärderingen känner vi inom Byggmaterialindustrierna också en oro kring. Nytillkomna krav kan kosta mer än de smakar i form av miljönytta och syftet med branschens gemensamma standard byggvarudeklarationen hamnar snett.

Byggmaterialföretagen lägger mycket tid och resurser på att hantera informationen till de olika värderingssystemen, vilket är kostsamt och kan hämma den annars så målmedvetna utvecklingen av hållbara funktionella lösningar med god miljöprestanda. Därför vill vi förklara vad vi anser är viktigt i värderingen av byggmaterial och hur vi vill samverka och med vilken fakta. För att byggprodukter ska väljas på rätt grunder framhåller vi följande:

- Miljövärderingar ska baseras på erkända vetenskapliga rön.
- Miljövärderingskriterierna ska vara transparenta och öppna för alla.
- Värderingar ska vara konsekventa inom samma system och följa uppställda kriterier på samma sätt för alla produkter.
- Inriktningen för miljövärderingen ska vara tydlig. Det ska tydligt framgå vilka aspekter som värderingen omfattar: tillverkning, innehåll, livslängd i byggnadsverket eller hur produkten hanteras då den återvinns eller blir avfall.
- Det ska tydligt framgå hur aspekterna ovan viktas.

Vid miljövärderingar av byggmaterial är det av största vikt att man tar hänsyn till funktionen av byggmaterialet i byggnaden. Annars finns en risk för suboptimeringar. En undermålig funktion leder till ett behov att byta ut byggmaterialet eller reparera i förtid, vilket kostar energi och resurser. Miljövärderingarna måste också ha ett långsiktigt perspektiv och ta hänsyn till resursuttag i form av energi, råvaror och vatten, byggnadens livslängd, ämnen med farliga egenskaper samt möjligheterna till återvinning och återanvändning.

Digitalisering och snabb åtkomst är viktiga parametrar för oss och för att delge övriga i branschen och i dag finns eBVD-applikationen som möjliggör för företagen att lämna och hämta information om byggprodukterna på samma ställe. Lika viktigt är att informationen om byggmaterialprodukterna hanteras rätt så att det verkligen gynnar spårbarhet, god funktion och miljöprestanda. Byggvarudeklarationen (eBVD 1.0), branschens gemensamt överenskomna format, har den materialinformation som behövs för att nå rätt miljöprestanda och branschen har gett klartecken till att den är tillräcklig och enligt lagstiftning. Företagen kompletterar beställningar med den information som inte finns publikt av konkurrensskäl.

Syftet med byggvarudeklarationer är att vi ska veta vad vi bygger in i husen för att kunna ta vara på det i framtiden. I dag tenderar de att främst utgöra snabba underlag för olika bedömningssystem och då finns

en stor risk att syftet slår fel och olika kriterier mellan systemen styr. Digitaliseringen, till exempel med BIM, leder mot nya möjligheter och en effektiv hantering.

Med miljövärderingar baserade på vetenskapliga rön och rätt hanterade fakta kan vi inom byggmaterialindustrin skapa innovativa materiallösningar, för rätt funktion och god hållbar miljöprestanda.

Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.