Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: ”Så mycket har Centern sänkt miljöskatterna”

Publicerad: 10 oktober 2013, 10:33

Centerns ovilja att höja skatterna går ut över den gröna omställningen. Under partiets tid vid makten har miljöskatterna minskat från fem till drygt fyra procent av intäkterna, skriver Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.


Ämnen i artikeln:

Per Bolund

”Centerns chefsekonom Martin Ådahl avfyrar en bredsida mot Miljöpartiets miljöpolitik. Den främsta kritiken verkar vara att vi vill höja skatter på sådant som skadar klimat och miljö. Martin Ådahl är en klok person, och vet mycket väl att just miljöskatter är det mest effektiva styrmedel som finns för att få ned utsläppen. Ändå vägrar Centerpartiet konsekvent att använda miljöskatter för att minska vår klimatpåverkan. Bland annat har man avskaffat skatten på konstgödsel, vilket har lett till ökade utsläpp, och man motarbetar alla initiativ att ta ut en klimatskatt på flygets utsläpp.

Faktum är att med Centerpartiet i miljödepartementet minskar miljöskatterna som andel av de totala skatteintäkterna kontinuerligt, från fem procent innan regeringen tillträdde till idag 4,4 procent. Ekonomin får med Centerpartiets politik allt svagare miljöstyrning. Hur kan det rimligen vara ett svar på klimatutmaningen att göra utsläpp allt billigare?

Under alliansen fungerar tågen allt sämre, miljonprogrammen står och förfaller och slösar energi. Här behövs stora satsningar för att få en grön omställning. Med den konjunktur vi har idag är det mer motiverat att göra investeringar än ytterligare ett jobbskatteavdrag. Det är också mer effektivt för att stärka ekonomin och ger fler nya jobb. Även här är det svårt att förstå Centerpartiets val att ensidigt fokusera på ännu ett jobbskatteavdrag och sänkt skatt på höga inkomster. Hur kan det lösa klimatutmaningen bättre än att använda resurserna till att effektivisera miljonprogrammen, investera i järnvägen och bygga upp en industri för hållbara biodrivmedel?

En annan del av Ådahls kritik handlar om vårt förslag att sätta ett golvpris på utsläppsrätter. Det finns i motsats mot vad Ådahl tycks tro ingen motsättning mellan att stärka EU:s handelssystem och att införa en starkare klimatstyrning i Sverige. Tvärtom. Om vi kan visa att det går att ställa om industrin i Sverige är det lättare att motivera skärpningar i EU. Om vi vill att Sverige ska vara ett föregångsland som når sina klimatmål måste även den handlande sektorn minska sina utsläpp, med alliansregeringen sker inte det. Utan fungerande miljöstyrning kommer den svenska industrin inte att utveckla den smarta och kolsnåla teknik som i framtiden kan bli våra nya exportsuccéer. Därför föreslår Miljöpartiet att vi i likhet med den brittiska regeringen Cameron inför ett nationellt golvpris på utsläppsrätter så att det blir lönsamt för svensk industri att minska sina utsläpp.

Miljöpartiet har länge kämpat för att EU ska höja ambitionsnivån i klimatpolitiken, och sätta ett mål på 30 procents utsläppsminskningar(eller ännu hellre 40 procent som gröna gruppen i EU föreslagit) i stället för 20 procent. Dessvärre har regeringen genom sin passivitet bidragit till att det inte händer. Ådahls alliansbröder moderaterna röstade nyligen i EU-parlamentet aktivt emot en skärpning av handelssystemet och minskat antal utsläppsrätter. Istället för att tillsammans arbeta för hårdare klimatmål och ett skärpt utsläppshandelssystem tycks alliansens partier bara kunna enas om en sak: att gnälla när andra lägger fram konstruktiva förslag som ger ökad miljöstyrning. Det kanske ger lugn och ro i regeringen, men det skjuter bara lösningen på klimatproblemen ännu längre in i framtiden”

Per Bolund (MP), ekonomiskpolitisk talesperson

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.