Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Replik: ”Vad vill ni rödgröna, egentligen?”

Publicerad: 10 Februari 2010, 13:03

Moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelsten ger i en replik rejält svar på tal samtidigt som hon ställer sig frågande till om S, V och Mp kommer att komma överens. ”Just nu finns det inte en enda siffra från vänstersidan”.


Ämnen i artikeln:

PolitikSofia Arkelsten

Tidigare debattartiklar:
Arkelsten: "Därför är regeringens miljöpolitik överlägsen de rödgrönas"
MP "Fyra förlorade år för miljöpolitiken"
 

Borgerligheten är inte nervös
men vi väntar med spänning på att se om – och i såna fall hur – Miljöpartiet ska komma överens mellan Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet. Valrörelsen blir ett test. Räcker det med ett bra namn, som Miljöpartiet? Jag tror väljarna är smartare än så.

När miljöpolitiken bedöms
på den verkliga effekten förlorar nämligen S, V och Mp. Den tidigare regeringen duckade och fintade. Då fanns inga särskilda pengar till havsmiljö och ingen klimatpolitik värd namnet, tvärtom fanns ett mål på 4 procent minskning som inte ens riksdagen fick besluta om. Nu finns en miljard i havspengar och ett klimatmål på 40 procent minskning, väl förankrat i riksdagen. Och allt är finansierat till sista kronan.

Ulf Holm håller med om att vi aldrig tidigare haft mer pengar till miljö. Ja, facit är att under den senaste mandatperioden lade S-regeringen med stöd av V och Mp 15 miljarder till miljö. Vi har redan lagt 20. Och vi hade en ekonomisk kris under vår tid.

Vi bygger varenda planerad järnvägssatsning. Eftersom vi kan betala för det. Vi jobbar hårt med det oglamorösa arbetat att rusta ett järnvägsnät som S, V och Mp låtit förfalla. Dessutom satsar vi på vägar. Kollektivtrafik går på väg och all annan logistik måste fungerar om energin ska kunna användas förnuftigt. Vi för en politik som riktar sig mot utsläppen, inte mot bilarna. Därför höjer vi bensinskatten, ger pengar till forskning i fordonsklustret och premierar miljöbilar.

Finansminister Anders Borg
synar snabbjärnvägslobbyisternas argument om att såna investeringar skulle vara en snabb miljöåtgärd. Det är det inte. Alla politiker gillar tåg, men vi tycker inte att skattebetalarna ska stå för notan av miljöskäl som inte stämmer. Personligen skulle jag gärna se ny snabbspårväg, men då ska marknaden stå för pengarna.

Statsminister Fredrik Reinfeldts personliga engagemang gjorde skillnad när Sverige ledde EU och skulle få 27 länder att samarbeta i klimatfrågan. Engagemanget finns här hemma också. Miljö-Fredrik levererar och det skrämmer livet ur enfrågepolitikerna i Miljöpartiet. Ni har fått pålästa motståndare med ambitioner på miljöområdet.

Biologisk mångfald
är mer än att staten köper skog. Takten i skyddet av skog har mer än fördubblats. Tack vare att vi använder statens skog mer effektivt i naturvårdsavtal och i skyddandet av skog har Sverige aldrig varit så nära att nå målet för andelen skyddad skog.

Vad gjorde förresten Vattenfall under de tolv åren när S styrde med stöd av V och Mp? Nu investerar de i CCS-teknik, att fånga in och lagra koldioxid en teknik som Miljöpartiet är emot. För kolkraften finns tyvärr kvar i världen ett bra tag. Ska Vattenfall bara sluta med det och bara sälja av verksamheten till någon som inte bryr sig?

Hur ska förresten en gemensam energipolitik från vänstersidan se ut? Mp säger ju också nej till småskalig vattenkraft i elcertifikatssystemen, nej till ökat biobränsleuttag ur skogen och nej till internationella investeringar som en del i klimatpolitiken. För att inte tala om nejet till kärnkraften.

Det enda Ulf Holm och jag verkar ha gemensamt är inställningen till koldioxidskatt. Moderater har en förkärlek till breda, likformiga styrmedel som går att förutsäga för alla som påverkas. Skatter måste höjas med varsamhet, då leder det till omställning. Miljöpartiet verkar föreslå en politik som straffar ut människor och stjälper deras ekonomi. Hur mycket tycker Miljöpartiet att koldioxidskatten ska höjas med i nästa budget? 75 öre, en krona, två kronor? Och sen då? Berätta gärna för väljarna!

Ibland har jag påpekat att miljöpolitik inte är en auktion där den som vågar säga den högsta siffran vinner. Det var nästan roligare då. Just nu finns det inte en enda siffra från vänstersidan. Vad vill ni egentligen?

Sofia Arkelsten
riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för moderaterna

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

PolitikSofia Arkelsten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.