tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: Vänstern driver orealistisk plakatpolitik

Publicerad: 4 september 2013, 10:52

Jens Holms (v) debattartikel med anledning av President Obamas besök i Sverige ger en bra fingervisning om hur miljöfrågorna kommer att debatteras i kommande valrörelser. Holm förenklar argument, läser fakta selektivt och kastar ur sig plakatpolitiska förslag utan vare sig finansiering eller reell miljönytta, skriver Roger Tiefensee ( c )

Ämnen i artikeln:

Roger Tiefensee

"För det första: att Obama ville diskutera klimat under sitt besök kom sig av en önskan från amerikanska regeringen. De ville få bättre förståelse för hur man kan kombinera stark ekonomisk tillväxt med att ha flertalet ekonomiska styrmedel på miljöområdet – något Sverige under flera decennier varit ett gott exempel på. Intresset för svensk hållbarhet är på sitt eget sätt ett kvitto på att Sverige gör någonting bra.

Alliansregeringen behöver inte använda någon särskild propagandaapparat för att berätta detta – det räcker med att peka på hederlig statistik. Sedan vi tillträdde 2006 har ett antal klimat- och energiskatter skärpts, samtidigt som utsläppen av växthusgaser sjunkit. Från 2011 till 2012 sjönk CO2-utsläppen med fem procent, vilket är den största utsläppsminskningen från ett år till ett annat sedan 1990. Enda undantaget är utsläppsminskningen mellan 2008 och extremåret 2009 då vi hade finanskris och djup lågkonjunktur. Fakta är ändå att de svenska utsläppen för 2012 var rekordlåga, lägre än extremåret 2009 och 20 procent lägre än 1990. Mer behöver göras, men vi kan också stolt visa upp vad vi gör och har gjort.

För det andra: Riksdagens
klimatmål 2020 innehåller helt riktigt att Sverige stödjer utvecklingsländers ansträngningar att genomföra klimatgärder. Jens Holm och V anför ofta att Sverige inte ska använda CDM-projekt över huvud taget, men redovisar aldrig på vilka sätt och hur Sverige ton för ton ska sänka utsläpp inom våra egna gränser för att nå 40 procentsmålet. Han eller hans parti har heller inget alternativ till CDM, som är det enda FN-sanktionerade system som finns idag för att garantera tekniköverföring från nord till syd.

Systemet genererar också intäkter till FN:s klimatanpassningsfond. När Jens Holm ifrågasätter CDM drar han därför undan en viktig finansieringskälla för klimatanpassning.
Vid FNs klimatmöten har flera företrädare för fattiga länder välkomnat CDM och betonat vikten av att ha ett fungerande system på plats som levererar de resurser som krävs för att påbörja en klimatomställning. Hur tänker sig Holm och V lösa den frågan om inte CDM eller motsvarande mekanism finns? Lansera en ny modell som tar tiotalet år att baxa igenom FN-systemet?

För det tredje:
att OECD-rapporten om miljöskatter från 2010 rankar andra länder högre än Sverige beror ju på att dessa legat så långt efter oss. De har snabbt behövt införa en rad miljöskatter, ofta enligt svensk modell, som vi haft etablerade sedan länge. Och i vare sig Danmark, Nederländerna eller Finland är nivån på den mest centrala av alla styrmedel, koldioxidskatten, ens i närheten av den svenska.

För det fjärde: Alliansregeringen sjösatte förra hösten den största infrastruktursatsning som gjorts i Sverige sedan stambanan byggdes. Och våra kommuner ligger långt framme i att planera sin kollektivtrafik, vilket Trafikverkets statistik över de svenska trafikvolymerna tydligt visar: fler och fler minskar sitt bilåkande och tar bussen eller tåget istället. Jens Holm verkar vilja göra ännu mycket mer, men redovisar – förutom det gamla V-kravet om köttskatt – i vanlig ordning ingen finansiering till hur alla de ytterligare järnvägsspår han vill bygga ska betalas.

Jens Holm är i sin fulla frihet att föra den debatt han vill i kommande val och fortsätta använda svepande argument och svagt underbyggda förslag. Givet den miljö- och klimatpolitik vi i Centerpartiet bedriver och utifrån de resultat vi nått i regeringen framstår Vänsterpartiets ogenomtänkta linje som direkt ohållbar"

Roger Tiefensee
, miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev