Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: ”Vi ärvde mer än tio års försening i naturvården efter den förra regeringen”

Publicerad: 16 september 2010, 11:07

”Alliansregeringen har och kommer att prioritera skydd av värdefull natur. Vi ärvde mer än tio års försening i naturvården efter den förra regeringen, med Tina Ehn och hennes partikamrater som regeringsstöd.” Det skriver miljöminister Andreas Carlgren i en replik på Tina Ehns (mp) debattartikel.


Miljömålsrådet talade om att det statliga ansvaret med långsiktigt skydd för 400 000 hektar inte skulle klaras före år 2020. Skogsbolagen talade om år 2030. Under hela 2000-talet hade staten inte ens klarat upp till 150 000 hektar – vi var inte i närheten av att vara ens halvvägs, trots att över halva tiden hade gått. Inte ens med nya miljarder varje år skulle målet nås.

Alliansregeringen valde en annan väg. Budgetmedel användes – men framförallt: med nya åtgärder och användandet av statlig mark är skyddet för värdefull natur nu ett faktum.
Alliansregeringen tänker fortsätta skydda skogen. Ytterligare värdefulla skogsområden, allt från fjällnära skog och gammelskogar till artrik ädellövskog i Syd- och Mellansverige, ska ges ett långsiktigt skydd och förvaltas väl.

Därför säkerställer vi nu att anslaget för biologisk mångfald tillförs medel så att det ligger kvar på 2010 års nivå. Dessutom prioriterar vi i anslaget så att pengarna tydligare går till skydd av skog. Jämfört med förra årets regleringsbrev utpekas nu att nära 190 miljoner mer ska gå till skydd av värdefull naturskog. Övriga prioriteringar av det totala anslaget kommer att framgå av budgetpropositionen.

Vi ger oss därutöver på den större utmaningen att skapa ett hållbart skogsbruk. Vi samlar nu skogsnäring, naturvårdsorganisationer och forskning till dialog med syftet att utveckla det hållbara brukandet.

Miljöpartiet har lovat att höja anslaget för skydd av skog så att minst ytterligare 350 000 ha skogsmark nedan gränsen för fjällnära skog och minst 100 000 ha ovan gränsen skyddas formellt i jämn takt de kommande tio åren. Men inga pengar som kommer i närheten av att uppfylla detta anslås av de rödgröna. Så vem är det som behöver ge besked?

Andreas Carlgren
Miljöminister (c)

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.