Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Replik: ”Vi tar inte ställning om etiska koder”

Publicerad: 23 april 2014, 12:19

Kritiken mot Frivärlds rapport är felaktig. Problemet är att EU inte undersökt effekterna av CSR-lagstiftningen, skriver Stefan Olsson, chef för tankesmedjan Frivärld.


Ämnen i artikeln:

CsrCsrEuParul Sharma

”Frivärld har nyligen publicerat en rapport om EU:s förestående lagstiftning omkring större företags CSR-arbete. Rapporten har fått kritik av Gabi Björsson och Parul Sharma som påstår att den förlöjligar fattigas rättigheter eftersom den uppmärksammar att etiska koder kan ha negativa effekter på ekonomin i utvecklingsländer. För att bevisa hur oseriös Frivärlds rapport är menar Björsson och Sharma att Frivärlds författare har missförstått en central forskare på området.

Anklagelserna är givetvis felaktiga. Frivärlds rapport ”EU-lagstiftning om Corporate Social Responsibility ­– Hur påverkas välståndet i fattiga länder?”, författad av Adam Sandberg, tar inte ställning till etiska koder i sig utan granskar EU:s förslag till lagstiftning på området.
Rapporten frågar sig varför EU vill införa krav om redovisning av större företags CSR-arbete och om detta är något som bidrar till att bekämpa fattigdomen i världen eller inte. Kan EU genom sin lagstiftningsmakt på detta sätt hjälpa fattiga människor till ett bättre liv?

Slutsatserna i rapporten är flera men en av de viktigaste är att EU inte vet någonting om den politik unionen är på väg att fatta beslut om. Ingen instans i EU-byråkratin har bemödat sig med att undersöka vilka effekter hårdare krav på CSR-redovisning kommer att ha. EU talar överhuvudtaget inte i termer av fattigdomsbekämpning utan om ökad tillväxt för europeiska företag och ökad transparens för investerare. Att EU vill införa nya regler för företag som är verksamma i fattiga länder utan att ha en aning om vilka konsekvenserna kan bli är en brist som måste påpekas. Allt annat vore oansvarigt.

Rapporten uppmärksammar därför också den forskning som finns omkring effekterna av CSR för fattigdomsbekämpning. En studie av flera som citeras är Andries du Toits. I denna studie står att läsa att vinindustrin i Sydafrika har haft problem med sin etiska kod:  ”There is at present little danger that Ethical Trading will impose ruinous costs. But by more tightly regulating access to premium markets, placing more emphasis on the ability to demonstrate compliance with a host of regulatory regimes, Base Code implementation will exacerbate the dynamics that widen the inequality gap in South African agriculture, that concentrate power in the hands of those who already have wealth, capital resources and ready access to lines of credit, and that limit opportunities for access to high-value agriculture to wealthy, white farmers”.

Exemplet från Sydafrika utgör inget avgörande bevis vare sig för eller mot CSR i sig och det är inte heller därför det citeras. Exemplet visar att CSR har effekter och att man måste intressera sig för dem innan man skapar en helt ny lagstiftning omkring dem. Som framgår av rapporten kan CSR fungera mycket väl för vissa bolag, i vissa områden för vissa frågor. Problemet är inte CSR utan problemet är att Bryssel agerar i blindo".

Stefan Olsson, chef för tankesmedjan Frivärld

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CsrCsrEuParul Sharma

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.