Klimat
Replik:”Därför är Gröna bilister konservativa”
Publicerad: 6 september 2010, 07:40
”Tack för inlägg från Goldmann och Lagercrantz från Gröna Bilister! Det är klart att vi levererar en politik för en grön bilism – men vi skiljer oss tydligen i synsättet på bilen.” skriver Sofia Arkelsten, moderatornas klimat- och miljötalesperson i en replik på Gröna bilisters debattattack på alliansens miljöpolitik.
Gröna Bilister verkar vara för minskad bilanvändning – och det är inte politikens uppgift. Vi säger att bilanvändning är upp till människor att besluta om, mänga människor behöver bilen. Det handlar om den personliga friheten, möjligheten att kunna ta jobb eller få livspusslet att funka. Vi lägger in miljökomponenten i ekvationen genom att prissätta koldioxiden och dessutom energiskatt och moms på bensin tillexempel.
De tar upp trängsel, utsläpp och olyckor. Politiskt är det möjligt att direkt reglera utsläppen, skapa tekniska regler för säkerhet och införa trängselavgifter. Vi tänker nog mer i transportsektor och satsar oöverträffat på kollektivtrafik, stadsplanering för alla trafikslag och förenklar för nya lösningar.
Vi arbetar vidare med både idé- utveckling och politikutveckling hela tiden och ser fram emot att få presentera en komplett statsbudget efter valet. Jobbmanifestet ger inriktningen och vi berättar tydligt vad vi vill genomföra finansierat och vad som står på tur när utrymme finns.
Vi föreslår en supermiljöbilspremie. Hela poängen med en spetsteknikpremie är att exakt bara spetstekniken får den. Det tekniska kravet 50 g/kilometer gäller och det är bara kreativiteten som sätter gränsen för vilka drivmedel som kan användas då. Det är hela poängen med att vara teknikneutral i lagstiftningen. Däremot lyfter olika politiska företrädare fram olika tekniker när premien presenteras.
Vi har tack vare en miljöbilspremie, som blev så populär att vi fick fylla på den, och senare göra den till en skattebefrielse i fem år för miljöbilar, kickat igång utvecklingen från 27 000 miljöbilar när vi tillträdde till uppåt 330 000 miljöbilar nu. Det är många miljöbilar. Den breda subventionen med skattefrihet är en bra morot. Det är klart att vi behåller skattefriheten i fem år – då följer subventionen med bilen dessutom och det är bra för andrahandsmarknaden. Men det som var bäst teknik igår är det inte imorgon. Vi skärper stegvis miljöbilsdefinitionen.
Vi genomför ett nationellt demonstrationsprogram för utveckling av elbilar och laddhybrider. Vi förlänger den rejäla satsningen på energiforskning som vi infört. Många kommuner och företag arbetar med att bygga infrastruktur. Vi har under mandatperioden rivstartat infrastruktursatsningarna totalt i landet. Det saknades ungefär 100 miljarder när vi tillträdde.
Det är oväntat att Gröna bilister så tydligt tar ställning för ett konservativt förslag från S, V och Mp om att ge bidrag till ombyggnad av gamla, tunga törstiga bilar. Vårt reformutrymme är begränsat, jag är inte beredd att lägga skattepengar i bidrag till att bevara en gammal bilpark. Däremot har vi tillåtit denna typ av ombyggnad att ske – det var ju förbjudet av den förra regeringen. Skrotningspremier har fått kritik för att det är ineffektivt, dyrt och mer fungerar som bidrag till olönsamma bilföretag.
I en tid när Sverige tack vare ordning och reda i finanserna klarat sig hyfsat genom en global finanskris är vi våldsamt försiktiga med att lova utgifter. Vi kämpar för att lägga pengarna till välfärdens kärna och kunna sänka skatten på pension och för alla som arbetar. Arbetslinjen är helt avgörande. Fler i arbete ger mer pengar till miljöinvesteringar. Och just därför har vi lyckats höja miljöbudgeten med en tredjedel, sätta ett mål på 40 procent minskning av utsläpp i stället för fyra och lägga en havsmiljömiljard. Och leverera förslag för en mer hållbar bilpark.
Sofia Arkelsten (M)
Riksdagsledamot och Moderaternas talesperson i miljö- och klimatfrågor
Miljöaktuellt, redaktionen