Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Repris: 10.00-10.45 Vem definierar hållbarhet – bör staten ta större ansvar för hållbara upphandlingar i byggsektorn?

Publicerad: 5 juli 2017, 07:26

Miljömålsberedningen har föreslagit ett klimatpolitiskt ramverk med inga nettoutsläpp av växthusgaser i Sverige år 2045. Byggsektorn står för en ansenlig del av de globala utsläppen av växthusgaser och har således mycket att bidra med för…


Miljömålsberedningen har föreslagit ett klimatpolitiskt ramverk med inga nettoutsläpp av växthusgaser i Sverige år 2045. Byggsektorn står för en ansenlig del av de globala utsläppen av växthusgaser och har således mycket att bidra med för att detta mål skall nås. Sverige står nu inför omfattande renoveringar och nybyggnationer och alla är överens om att dessa bör ske på ett hållbart sätt.

Statliga regler och rekommendationer

Trots att många både offentliga och privata aktörer vill upphandla byggmaterial hållbart saknas dock tydlig vägledning i form av statliga regler och rekommendationer för detta. Vem definierar då hållbarhet? Ges kommuner och landsting rätt förutsättningar att upphandla byggprodukter hållbart? Kan en bredare diskussion om hållbarhet och ökad politisk styrning leda till förverkligandet av en cirkulär ekonomi?

Medverkande

Dag Duberg, Hållbarhetschef Tarkett Nordic
Tommy Lenberg, VD Byggherrarna
Roger Tiefensee, styrelseledamot SKL Kommentus, Nämndsordförande Flens Kommun
Lars Eriksson, Riksdagsledamot (S)
Lena Hagert Pilenås, enhetschef för hållbara byggnader och byggprodukter, Boverket
Moderator: Maria Arkeby, NavPR

Arrangör: Tarkett

Livesändningar från Almedalen 2017

Under fyra dagar i Almedalen intar vi Gotlands Museum och dess sköna innergård och gör den till veckans viktigaste arena för miljö- och hållbarhetsfrågor.

Aktuell Hållbarhet Arena är platsen för dig som vill nätverka, fördjupa dina kunskaper och lyssna på några av de viktigaste aktörerna för utveckling av miljö och hållbarhet.

Om du inte har möjlighet att vara på plats kan du se livesändningar och repriser från våra föreläsningar i Almedalen. Här får du lärorika och inspirerande seminarier och debatter där initierade experter och beslutsfattare diskuterar frågor som hållbarhetsmålen, energi, klimat, transport, stadsutveckling, hållbart byggande, kemikalier, vatten, livsmedel, krav och märkningar.

Gå direkt till livesändningen, samtliga repriser och program för Almedalen 2017

Följ #aktuellhallbarhet på Twitter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.