Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Reptiler på väg mot massutrotning

Publicerad: 3 november 2009, 08:45

Amfibier och reptiler är snabbt på väg att försvinna från ett liv i det vilda. Det rapporterar IUCN som uppgraderat sin lista över rödlistade arter. Här är några av de mest utsatta arterna.


Den redan långa listan över sårbara och utrotningshotade djur blir allt längre. Nu finns 21 procent av alla utvärderade däggdjur, 12 procent av fåglarna, 28 procent av reptilerna och 37 procent av utvärderade sötvattensfiskar på rödlistan, rapporterar Internationella naturvårdsorganisationen (IUCN).

— De vetenskapliga bevisen för att vi är på väg mot en utrotning i stor skala växer, säger Jane Smart på IUCN:s naturvårdsenhet.

Hon säger att det politiska målet att stoppa förlusten av ekosystem till år 2010 inte kommer att nås. Situationen är speciellt dålig för släkten av amfibier och reptiler. Deras livsmiljöer hotas av skogsbruk, jordbruk, vattenkraft och ett förändrat klimat.

I år har 293 nya reptilsorter hamnat på rödlistan. Det innebär att nästan var tredje känd reptil är sårbar eller utrotningshotad. En av dem är den välkända varanödlan, Panay Monitor, vars livsmiljö är på väg att försvinna. De jagas även för sitt kött.

1895 av totalt 6285 amfibier hotas av utrotning vilket gör det till den allra mest utsatta gruppen. 39 arter är redan utdöda eller helt borta från ett liv i det vilda. Ett nytt exempel på listan är Kihansai Spray-paddan i Tanzania som gått från att vara akut hotad till att försvinna helt och hållet.

För inte så länge sedan fann minst 17 000 sådana paddor i Tanzanias skogar. Men ett vattenkraftsbygge i Kihansi-floden tog bort 90 procent av vattenflödet, vilket ledde fram till att populationen minskade kraftigt och till slut dukade under.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.