fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Retorikdoktorn: Tankemiss kan fälla förslag om konsumtionsmål

Publicerad: 8 februari 2022, 10:55

Maria Wolrath Söderberg är doktor i retorik vid Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig

Framgångsrik minskning av koldioxidutsläpp vid produktionen kan inte leda till ökad konsumtion, då är inget vunnet för klimatet, det menar retorikforskaren Maria Wolrath Söderberg.

Ämnen i artikeln:

MiljömålsberedningenModeraternaCenterpartietKonsumtionKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppKoldioxidutsläpp

KT


Miljömålsberedningens förslag om mål för konsumtionsbaserade utsläpp väntas i dagarna, men riskerar att falla när konsumtionsutsläpp blandas samman med så kallad klimatnytta vid export. Det menar Maria Wolrath Söderberg, doktor i retorik vid Södertörns högskola och som forskar om hur människor resonerar i klimatfrågor. 

Moderaterna och Centerpartiet väntas ställa krav på att vi, om vi ska ha mål för konsumtionsbaserade utsläpp utomlands, också ska ta hänsyn till exportens klimatnytta, som består i att vi i dag har en mer klimatsmart produktion i Sverige än i vissa andra länder. 

Det finns flera tankevurpor med det resonemanget, enligt Maria Wolrath Söderberg. Den viktigaste är att man helt enkelt blandar ihop äpplen och päron.

– Det ena målet handlar om att vi ska konsumera mindre. Det absurda blir att om vi blir väldigt framgångsrika klimatsmarta exportörer så skulle vi få ett frikort att fortsätta konsumera mer och mer. Då är inget vunnet för klimatet. Vi vill ju att utsläppen ska minska, säger hon.

En annan tankemiss är att man vill subtrahera utsläpp som undvikits från faktiska utsläpp från konsumtion. Men så fungerar inte naturen - utsläpp som undvikits är inte ett plus på klimatkontot utan ett mindre minus, enligt Maria Wolrath Söderberg. 

– Jag är retoriker och forskar bland annat om argument som används för att slippa ställa om. Det här ett typiskt sådant argument som är svårt att genomskåda. Men det vore pinsamt om våra egna klimatpolitiker gör den här fadäsen, säger Maria Wolrath Söderberg. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev