måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Revisorerna tillrättavisar EU-kommissionen: Klimatmålet nåddes inte

Publicerad: 1 juni 2022, 09:48

Ordförande Ursula von der Leyen och hennes kolleger i EU-kommissionen får bakläxa av revisionsmyndigheten ECA. Foto: Johanna Geron

Målet om att 20 procent av pengarna i EU:s förra långtidsbudget skulle läggas på klimatåtgärder uppnåddes inte, enligt revisionsmyndigheten ECA. Myndigheten varnar även för att problemen med redovisningen kan finnas kvar.

Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionenEU-ETSKlimatpolitik

JF


Den europeiska revisionsmyndigheten ECA har granskat EU-kommissionens utgifter under den förra budgetperioden, 2014-2020, och upptäckt att unionen inte nådde målet om att 20 procent av pengarna skulle gå till klimatåtgärder. 

”Vi fann att alla rapporterade klimatrelaterade utgifter i EU-budgeten för 2014-2020 inte var relevanta klimatåtgärder”, säger ECA-ledamoten Joëlle Elvinger, enligt nyhetssajten Ends Europe.

Det går stick i stäv med EU-kommissionens egen rapportering. Kommissionen har uppgett att unionen lade 216 miljarder euro, motsvarande drygt 2 270 miljarder kronor, på klimatåtgärder under perioden, vilket är något över målet på 20 procent av den totala budgeten. 

I sin rapport skriver ECA att den siffra som kommissionen anger egentligen är åtminstone 73 miljarder euro lägre, vilket drar ned budgetandelen som lades på klimatåtgärder till 13 procent, rapporterar Ends. 

ECA varnar även för att ”tillförlitlighetsproblemen” i EU-kommissionens redovisning skulle kunna kvarstå i rapporteringen för den innevarande budgetperioden, 2021-2027, där målet för klimatrelaterade utgifter har höjts till 30 procent. 

I ett uttalande ifrågasätter EU-kommissionen slutsatserna i ECA:s rapport. Kommissionen medger dock att den metod som används för att beräkna klimatrelaterade utgifter bara kan vara en ”uppskattning”, enligt Ends.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev