Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

RFID i telefonen blir den nya nyckeln

Publicerad: 23 oktober 2008, 05:15

Nu kan mobiltelefonen göra ännu mer. Nu kan du snart låsa upp dörrar och ladda ned information från affischer på stan.


Nu kan mobiltelefonen göra ännu mer. Nu kan du snart låsa upp dörrar, betala på bussen och ladda ned information från affischer på stan – kanske en trailer för en film.

Och mycket mer. Det kallas NFC, Near Field Communication, och tekniken är redan här. Vifta bara med mobilen framför något som är NFC-utrustat så händer någonting smart i din telefon.

Det är inte GSM, inte UMTS, inte WiFi, inte Wimax och inte Bluetooth, nej det är ytterligare en form av radiokommunikation. För mobiltelefoner vill säga. Det rör sig om ISO 14443, samma typ av kommunikation som används mot smarta kort och andra etiketter, populärt kallat RFID. En världsstandard, för ovanlighetens skull. Kommunikationen sker på 13,56 MHz med en kapacitet på mellan 106 och 424 kbps och har en potential att nå cirka 10 centimeter. Inte så mycket, kanske, men det är avsiktligt. Telefonen kan fungera som RFID-etikett eller som RFID-läsare, eller också kan två telefoner kommunicera i peer-to-peer-läge. Just användningen som bussbiljett kan bli framgångsrik i Stockholmsområdet eftersom SL nyligen installerat ett omfattande RFID-system för detsamma.

Ett exempel på användning kan vara smarta affischer. Håll telefonen mot affischen och ladda ned en prislista, en adress, en URL eller en musiksnutt. Här finns oländliga möjligheter för reklambolagen att få folk att gå runt på stan och besöka alla affischer för att ladda ned extramaterial.

En nyttigare funktion kan vara ett varuhus som medger nedladdning av sin prislista varefter kunderna själva kan scanna varorna och jämföra priserna. Och varför inte låta ett matrecept följa med samtidigt?

Hackersarna kommer snart att lära sig kopiera etiketter och biljetter och så har vi en ny uppsättning smarta hot i samhället.

Naturligtvis får du köpa en ny telefon – igen – för att kunna utnyttja NFC, men folk verkar ju byta mobiltelefon som andra byter kalsonger idag.

http://en.wikipedia.org/wiki/Near_Field_Communication

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.