Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Right Livelihood Award går till klimataktivist

Publicerad: 25 september 2014, 09:30

I dag presenterades pristagarna av Right Livelihood Award 2014. Bland dessa finns klimataktivisten, författaren och journalisten Bill McKibben som får priset för sin kamp för att mobilisera en växande opinion mot klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

I dag presenterades pristagarna av Right Livelihood Award 2014. Priset som brukar kallas för ”det alternativa Nobelpriset” instiftades av en svensk stiftelse i början av 1980-talet. Syftet med utmärkelsen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna som världen står inför”.

Bland årets fem prisvinnare finns klimataktivisten, författaren och journalisten Bill McKibben. McKibben var en av de som tidigt uppmärksammade klimatförändringarna och han har skrivit ett antal böcker i ämnet. Han har också grundat organisationen 350.org som driver globala kampanjer mot koldioxidutsläpp och användningen av fossila bränslen. Bill McKibben får priset med motivationen: ”för att framgångsrikt ha mobiliserat en växande internationell opinion för kraftfulla insatser mot klimatförändringarna”.

Övriga pristagare är Edward Snowden, The Guardians redaktör Alan Rusbridger och  människorättsaktivisterna Asma Jahangir och Basil Fernando. Right Livelihood Award delas ut i Stockholm i december. Den sammanlagda prissumman är på 1,5 miljoner kronor.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.