måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rika nobbar miljöbil?

Publicerad: 21 januari 2010, 09:43

Branschorganisationen Bil Sweden har precis släppt statistik över nybilsförsäljningen 2009. Resultatet visar att intresset för miljöbilar i många rika kommuner är klent.

Ämnen i artikeln:

MotorMiljöbil

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Andelen köpta miljöbilar förra året var högst på Gotland. Där var 45 procent av alla köpta nya bilar en miljöbil enligt Vägverkets klassificering. Enligt sajten Allt om motor, som lusläst rapporten, var emellertid intresset för miljöbilar i rikare delar av landet betydligt mindre.

Andelen miljöbilar i nybilsförsäljningen var alltså 45 procent på Gotland. Rikssnittet var 38 procent – en uppgång från 34 procent från 2008. I rika kommuner är intresset emellertid betydligt svalare. I Skånska Vellinge var andeln miljöbilar 2009 bara 30 procent.

Allra sämst, om man bortser från väldigt små kommuner där det på vissa ställen inte sålts någon miljöbil alls, var intresset för miljöbilar i Stockholmskommunen Danderyd. I Danderyd var det bar 25 procent av bilarna som såldes miljöbilar. Den siffran var enligt Allt om motor dessutom lägre än siffran för 2008.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev