Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Riksdagen: Borg vägrar att öronmärka klimatpengar

Publicerad: 19 Oktober 2011, 06:44

Regeringen tänker inte öronmärka intäkterna från försäljningen av utsläppsrätter. Det beskedet gav finansministern i en riksdagsdebatt igår tisdag.


Ämnen i artikeln:

Holm

Regeringen tänker inte öronmärka pengar från försäljningen av outnyttjade utsläppsrätter. Detta trots att ett EU-direktiv säger att hälften av inkomsterna måste gå till klimatinsatser. Det framgick i en riksdagsdebatt igår mellan Jens Holm (v) och finansminister Anders Borg

– En grundläggande princip för
regeringen är att inte öronmärka intäkter till statsbudgeten till specifika ändamål. Vi anser vidare att utgiftssidan inte ska bestämmas av enskilda inkomstkällor utan bedömas utifrån nationella prioriteringar, sade Anders Borg.

En försäljning av outnyttjade utsläppsrättigheter skulle kunna ge cirka 1,3 miljarder kronor i intäkter varje år från och med 2013. Enligt finansministern ska pengarna i så fall gå direkt in i statsbudgeten och inte till speciella klimatåtgärder

Jens Holm (V) anser att regeringen bryter mot andan i direktivet och i stället borde vara ett föredöme för andra EU-länder. Att öronmärka minst 50 procent av pengarna från försäljningen till klimatåtgärder var en av EU-parlamentets stora segrar i förhandlingarna om EU:s klimat- och energipaket.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Holm

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.